Κίνδυνος Ακύρωσης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και οι Συνεπειές του στην Αγορά Ακινήτων
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) εξετάζει την ισχύ του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), προκαλώντας ανησυχία στους ιδιοκτήτες ακινήτων, κατασκευαστές και επενδυτές. Μια πιθανή αναδρομικότητα που θα οδηγήσει στην ακύρωσή του θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά, καθώς πολλά ακίνητα που κατασκευάστηκαν από το 2012 και μετά θα μπορούσαν να θεωρηθούν αυθαίρετα.

Τα πρώτα δικαστικά βήματα για την αμφισβήτηση του ΝΟΚ έχουν οδηγήσει σε αποφάσεις που κηρύσσουν άκυρο τον κανονισμό, θέτοντας σε κίνδυνο τους ιδιοκτήτες που ανέγερσαν ή αγόρασαν ακίνητα με βάση τις διατάξεις του. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της ακύρωσης, οι ιδιοκτήτες θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο κατεδάφισης και επιβολής προστίμων.

Η κατάσταση αυτή έχει ήδη δημιουργήσει αναστάτωση στην αγορά των ακινήτων, με τους αγοραστές να διστάζουν να επενδύσουν σε ακίνητα που κατασκευάστηκαν με τον ΝΟΚ. Πολλοί ξένοι επενδυτές, μόλις πληροφορήθηκαν την πιθανότητα χαρακτηρισμού του κτιρίου τους ως αυθαίρετου, ζήτησαν την επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν.

Επιπλέον, οι πωλήσεις ακινήτων από σχέδια αμφισβητούνται, καθώς οι αγοραστές αρνούνται να πληρώσουν τις επόμενες δόσεις φοβούμενοι ότι οι οικοδομές δεν θα ολοκληρωθούν. Έτσι, άγνωστη παραμένει η τύχη των εργολαβικών συμβολαίων μεταξύ κατασκευαστών και οικοπεδούχων, ενώ οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες έχουν παγώσει, σε αναμονή για την εκκαθάριση της νομικής κατάστασης.

Πηγή: newsbomb.gr