Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2023 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), σχεδόν 8 στους 10 ασφαλισμένους (77,3%) αποχωρούν από την εργασία τους μόλις αποκτήσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ενώ το 11,6% των ασφαλισμένων επιλέγουν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη. Ένα ποσοστό 4,9% συνεχίζει να εργάζεται παράλληλα με τη λήψη σύνταξης για την ενίσχυση του μηνιαίου εισοδήματός τους.
Η έρευνα κατέδειξε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των συνταξιούχων αποχωρεί σε νεότερες ηλικίες σε σχέση με τα επίσημα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που είναι τα 62 και 67 έτη. Αυτό συμβαίνει λόγω των ιδιαίτερων διατάξεων που ευνοούν τη συνταξιοδότηση, όπως οι ρυθμίσεις για μητέρες με ανήλικο τέκνο και για ασφάλιση σε ΙΚΑ και Δημόσιο.
Από τα δεδομένα προκύπτει ότι η μέση ηλικία για την έναρξη λήψης σύνταξης γήρατος για άτομα 50-74 ετών είναι τα 58,6 έτη. Οι άνδρες συνταξιοδοτούνται λίγο αργότερα (58,9) σε σύγκριση με τις γυναίκες (58,2). Οι διαφορές αυτές είναι μεγαλύτερες ανάλογα με το εκπαιδευτικό επίπεδο, καθώς τα άτομα με χαμηλότερη εκπαίδευση συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 60,7 ετών, ενώ οι αντίστοιχες ηλικίες για μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης είναι 57,1 και 57,3 έτη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 71,9% των συνταξιούχων λόγω γήρατος σταμάτησε να εργάζεται με την απονομή της σύνταξης, ενώ το 23,9% δεν εργαζόταν πριν λάβει σύνταξη. Επιπλέον, το 4,9% των συνταξιούχων έχει επιστρέψει στην αγορά εργασίας. Ο κύριος λόγος για την επιστροφή ή παραμονή στην εργασία είναι οικονομικός, με το 32,9% να δηλώνει ότι υπήρχε ανάγκη και το 14,0% να αναφέρει ότι αυτό ήταν οικονομικά συμφέρον.
Σχετικά με την κατοχύρωση δικαιώματος σύνταξης, το 91,0% των ανδρών προσπαθεί να εξασφαλίσει δικαίωμα κυρίως μέσω δημόσιας ασφάλισης, ενώ ένα ποσοστό 43,0% των γυναικών δεν προχωρά σε καμία ενέργεια για την κατοχύρωση. Το 31,6% των ατόμων ηλικίας 50 έως 74 ετών λαμβάνει σύνταξη, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό, 42,4%, δεν έχει κατοχυρώσει δικαίωμα και εξακολουθεί να εργάζεται.
Πηγή: newsbomb.gr