Η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών στην Ελλάδα και οι προτεραιότητες των δαπανών τους
Σε έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, αποκαλύπτεται ότι οι Έλληνες δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού τους προϋπολογισμού σε τρόφιμα και στέγαση. Η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών ανέρχεται σε 20.223,36 ευρώ (1.685,28 ευρώ μηνιαίως), σημειώνοντας αύξηση 5,3% σε σύγκριση με το 2022, με τον πληθωρισμό να παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά των δαπανών κατανέμονται σε τρόφιμα και μη οινοπνευματώδη ποτά (20,7%) και στέγαση (14,1%), ενώ τα λιγότερα δαπανώνται στην εκπαίδευση και τα οινοπνευματώδη ποτά/καπνό (3,4%). Σημαντική αύξηση στις δαπάνες παρατηρείται στους τομείς των εστιατορίων και των καταλυμάτων (15,9%) και της αναψυχής (7%).

Ο κίνδυνος φτώχειας επηρεάζει το 18,7% του πληθυσμού, με μια πιο ήπια εικόνα να διαμορφώνεται όταν υπολογίζονται όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, μειώνοντάς τον στο 13,8%. Σε γενικές γραμμές, τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν το 33,8% του προϋπολογισμού τους σε διατροφή, σε αντίθεση με το 19,6% των μη φτωχών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η μέση δαπάνη των νοικοκυριών στην Αττική είναι αρκετά υψηλότερη, φτάνοντας τα 23.325,96 ευρώ, συγκριτικά με τα 14.052,24 ευρώ στη Στερεά Ελλάδα. Στην Αττική, τα νοικοκυριά ξοδεύουν κατά μέσο όρο το 115,3% της μέσης μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών σε εθνικό επίπεδο.

Η μέση μηνιαία κατανάλωση ενέργειας παρουσίασε αύξηση στο φυσικό αέριο (7,2%) και το υγραέριο (11,7%), ενώ η δαπάνη για ηλεκτρική ενέργεια μειώθηκε κατά 9,2%. Εντούτοις, παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση στην κατοχή υπολογιστών, με το 80,7% των νοικοκυριών να διαθέτουν προσωπικό υπολογιστή.

Όσον αφορά τις κατηγορίες δαπανών, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα έλαια και λίπη (11,9%) και στα φρούτα (7,2%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και τα οινοπνευματώδη ποτά.

Πηγή: newsbomb.gr