Ενίσχυση έως 10.000 ευρώ για εγκατάσταση στον Έβρο
Ένα νέο πρόγραμμα στήριξης εισάγει η κυβέρνηση για τους ωφελούμενους που επιθυμούν να εγκατασταθούν στους δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδος και Διδυμοτείχου στον Έβρο. Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν μέχρι 10.000 ευρώ σε 1.000 άτομα που θα μεταφέρουν την κύρια κατοικία τους στις παραπάνω περιοχές. Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, θα παρέχει ενίσχυση σε δύο διαφορετικά επίπεδα, ανάλογα με το μέγεθος του οικισμού.

Πιο συγκεκριμένα, οι ωφελούμενοι που θα εγκατασταθούν σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους θα δικαιούνται επιδότηση 10.000 ευρώ, εκ των οποίων 5.000 ευρώ θα καταβληθούν με την εγκατάσταση και 5.000 ευρώ μετά από ένα έτος παραμονής. Για οικισμούς με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων, η επιδότηση θα ανέρχεται σε 6.000 ευρώ, κατανεμημένα σε 3.000 ευρώ κατά την εγκατάσταση και 3.000 ευρώ μετά την παρέλευση ενός έτους. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά με βάση την προθυμία τους να μετακομίσουν και τις επαγγελματικές τους προοπτικές στην περιοχή.

Επιπλέον, η υπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει εξίσωση των δίτεκνων με τους τρίτεκνους για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ». Οι οικογένειες με δύο παιδιά από τον Νομό Έβρου θα δικαιούνται επιδότηση 75% στο συγκεκριμένο στεγαστικό πρόγραμμα.

Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε άλλες κοινωνικές παρεμβάσεις με προϋπολογισμό 6,515 εκατ. ευρώ, όπως η δημιουργία Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Ορεστιάδα, η πλήρης κάλυψη ποσοστού για τα ΚΔΑΠ της περιοχής, η ανακαίνιση παιδικών σταθμών, η επέκταση του προσωπικού βοηθού σε συνεργασία με την Περιφέρεια και η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Πηγή: newsbomb.gr