Έναρξη διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης και οι τρέχουσες τιμές στην αγορά
Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης από τα πρατήρια υγρών καυσίμων, με ημερομηνία έναρξης τις 15 Οκτωβρίου. Η τιμή του πετρελαίου ανά λίτρο θα επηρεαστεί από τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και από τις συνέπειες του ρωσοουκρανικού πολέμου.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, η μέση τιμή αναμένεται γύρω από 1,15€ ανά λίτρο, σημειώνοντας μείωση σε σύγκριση με πέρυσι όπου η τιμή ήταν 1,398€ ανά λίτρο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η τιμή του αργού πετρελαίου Μπρεντ έχει μειωθεί στα 72 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 21% σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτές οι εξελίξεις αντικατοπτρίζονται στις τιμές των καυσίμων, με την αμόλυβδη να κυμαίνεται κάτω από 2 ευρώ το λίτρο.

Στο πλαίσιο της τρέχουσας εκπαίδευσης επιδοτήσεων, το βασικό επίδομα θέρμανσης ανέρχεται σε 350 ευρώ και ισχύει μόνον για κύρια κατοικία. Οι επιδοτήσεις περιλαμβάνουν ποσά από 100 έως 800 ευρώ και καλύπτουν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και πέλετ. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν «κόφτη» στον ετήσιο τζίρο που θα πρέπει να είναι έως 80.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για την επιδότηση είναι τα εξής: για άγαμο μέχρι 16.000 ευρώ, για έγγαμο μέχρι 24.000 ευρώ (με επιπλέον 5.000 ευρώ ανά παιδί) και για μονογονεϊκή οικογένεια μέχρι 24.000 ευρώ (με 5.000 ευρώ ανά παιδί). Η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για άγαμο και 300.000 ευρώ για έγγαμο ή μονογονεϊκή οικογένεια.

Πηγή: newsbomb.gr