Εκτίμηση Στουρνάρα για Μειώσεις Επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενδέχεται να προβεί σε δύο μειώσεις επιτοκίων μέσα στο τρέχον έτος, ενώ αναμένονται περαιτέρω χαλαρώσεις το 2025. Αυτές οι δηλώσεις έγιναν σε συνέντευξή του στους Financial Times που δημοσιεύθηκε στις 09/10.

Στην δήλωσή του, ανέφερε ότι ακόμα και στην περίπτωση μιας μείωσης 25 μονάδων βάσης τώρα και μιας επιπλέον μείωσης τον Δεκέμβριο, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα παραμείνει στο 3%, που αποτελεί ένα εκ των πραγμάτων περιοριστικό επίπεδο.

Ο Διοικητής υπογράμμισε επίσης ότι ο στόχος του πληθωρισμού για το 2% μπορεί να είναι εφικτός στην αρχή του 2025, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσδοκίες για ταχύτερες μειώσεις των “εξαιρετικά περιοριστικών” επιτοκίων από τους υπεύθυνους της κεντρικής τράπεζας.

Τέλος, επισήμανε την ανάγκη για σταδιακή δράση, τονίζοντας ότι τα οικονομικά αποτελούν μία «κοινωνική επιστήμη» και όχι «κβαντομηχανική», υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κατά τη λήψη αποφάσεων.

Πηγή: newsbomb.gr