Δυνατότητες Φορολογικών Εκπτώσεων Μέσω Ηλεκτρονικών Αποδεικτικών Συναλλαγών
Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα φορολογικά τους βάρη και να εξοικονομήσουν μέχρι και 2.200 ευρώ στον λογαριασμό της εφορίας τους για τα φετινά εισοδήματα. Η έκπτωση φόρου εξαρτάται από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις για συναλλαγές με επαγγελματίες που ενδέχεται να βρίσκονται σε «κόκκινη ζώνη» φοροδιαφυγής.

Για να επιτύχουν την έκπτωση αυτή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πραγματοποιούν πληρωμές μέσω ηλεκτρονικών καναλιών, όπως πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες, e-banking, ή ηλεκτρονικά πορτοφόλια. Οι δαπάνες οι οποίες οδηγούν σε επιπλέον φορολογική έκπτωση περιλαμβάνουν πληρωμές για κτηνιατρικές υπηρεσίες, υδραυλικές εργασίες, ηλεκτρολόγους, συντηρητές θέρμανσης, κομμωτήρια, γυμναστήρια και πολλές άλλες κατηγορίες παροχών.

Από το 2022 έως το 2025, η έκπτωση από το εισόδημα ανέρχεται στο 30% των ηλεκτρονικών πληρωμών που γίνονται στις 20 συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, με ανώτατο όριο τα 5.000 ευρώ ετησίως. Έτσι, οι δαπάνες 5.000 ευρώ επιφέρουν έκπτωση 1.500 ευρώ, ενώ για δαπάνες 10.000 ευρώ η έκπτωση φτάνει τα 3.000 ευρώ. Ωστόσο, αν κάποιος έχει δαπάνες ύψους 20.000 ευρώ η έκπτωση θα περιοριστεί στο ανώτατο όριο των 5.000 ευρώ.

Η συνολική φορολογική έκπτωση που μπορεί να φτάσει μέχρι το 2.200 ευρώ δεν μπορεί να υπερβαίνει το πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου, π.χ. αν κάποιος δηλώσει ετήσιο εισόδημα 4.500 ευρώ, η έκπτωση θα περιοριστεί αυτόματα στο ίδιο ποσό, παρόλο που οι δαπάνες υπολογίζονται σε 5.000 ευρώ.

Μόνο τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία, συντάξεις ή επιχειρηματική δραστηριότητα μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν την επιπλέον έκπτωση φόρου.

Πηγή: newsbomb.gr