Διάθεση πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά με τιμή εκκίνησης και επιδοτήσεις για καταναλωτές
Η διαθεσιμότητα του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά σήμερα, με την τιμή του να ανέρχεται περίπου στα 1,20 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τον Θέμη Κιουρτζή, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων. Ο Θέμης Κιουρτζής σημείωσε ότι η μέση τιμή κυμαίνεται κοντά σε αυτό το επίπεδο, αν και υπάρχουν διαφορές ανάλογα με την ποσότητα που παραγγέλλεται. «Η τιμή για 200 λίτρα δεν είναι ίδια με αυτή για 2.000 λίτρα. Σημαντικό είναι ότι η τιμή είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με πέρυσι», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη ζήτηση που παρατηρείται ήδη.

Η εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης σε αστικά κέντρα κυμαίνεται μεταξύ 1,15 και 1,20 ευρώ ανά λίτρο. Σε αντίθεση, σε πιο απομακρυσμένες περιοχές και στα νησιά, οι τιμές ενδέχεται να φτάσουν μέχρι και 1,30 με 1,40 ευρώ το λίτρο, λόγω επιπλέον κοστών μεταφοράς που επιβαρύνουν τις περιοχές αυτές. Ο Θέμης Κιουρτζής επισήμανε την αβεβαιότητα που προκαλούν διεθνείς συνθήκες, όπως η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, στην πορεία των τιμών.

Επιπλέον, οι καταναλωτές αναμένουν την ενεργοποίηση της πλατφόρμας αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, που αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Νοεμβρίου. Το επίδομα θα υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα ανακοινωθούν από το οικονομικό επιτελείο τις επόμενες ημέρες.

Η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης παραμένει σταθερή και δεν αναμένονται αλλαγές σχετικά με τις ημερομηνίες και τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων. Πέρυσι, οι αιτήσεις για το επίδομα άνοιξαν στις αρχές Νοεμβρίου, και αναμένονται να είναι διαθέσιμες και φέτος για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι φυσικά πρόσωπα που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης, εφόσον επιθυμούν να επιδοτηθούν για την κατανάλωση των επιδοτούμενων ειδών καυσίμου. Σημαντική προϋπόθεση είναι ότι το ακίνητο πρέπει να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

Το ύψος του επιδόματος δεν θα είναι μικρότερο από 100 ευρώ και δεν υπερβαίνει τα 800 ευρώ, με το ανώτατο ποσό να φτάνει τα 1.000 ευρώ για περιοχές με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Οι δικαιούχοι μπορούν να επιδοτηθούν μόνο για ένα καύσιμο, με προϋπόθεση οι αγορές να είναι τουλάχιστον διπλάσιες της αξίας των επιδοτούμενων καυσίμων θέρμανσης.

Πηγή: newsbomb.gr