Αποκαλύψεις για τις μυστικές συμφωνίες ενοικίασης και τις αποκλίσεις τιμών στην ελληνική αγορά ακινήτων
Είναι ευρέως γνωστό ότι οι «κρυφές» συμφωνίες σχετικά με τα ενοίκια παίζουν σημαντικό ρόλο στην αγορά ακινήτων. Αυτές οι εικονικές συμβάσεις, οι οποίες συνήθως αναφέρουν χαμηλότερα μισθώματα, αφήνουν τα υπόλοιπα ποσά να διακινούνται «κάτω από το τραπέζι». Αυτό έχει δύο βασικούς ωφελημένους: τους ιδιοκτήτες, που πληρώνουν λιγότερους φόρους, και τους ενοικιαστές, που απολαμβάνουν εκπτώσεις και αποφυγή τεκμηρίων.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι διαφορές μεταξύ των αναγραφόμενων τιμών στα συμβόλαια και των τιμών στις αγγελίες είναι εντυπωσιακές. Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα στο Μαρούσι με χαμηλό μίσθωμα των 800 ευρώ εμφανίζεται στις αγγελίες με μέσο όρο στα 1.355 ευρώ, μια απόκλιση που φτάνει το 69,38%. Παρόμοιες αποκλίσεις παρατηρούνται και σε άλλα ακίνητα, με ορισμένες τιμές να είναι έως και 73% μικρότερες από αυτές που προτείνονται δημοσίως.

Αυτές οι υποτιμήσεις δεν είναι τυχαίες. Με την ψηφιοποίηση των ελέγχων και τη μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά, είναι πλέον πιο δύσκολο για τους ιδιοκτήτες να αποκρύπτουν εισοδήματα χωρίς να κινδυνεύουν από σοβαρές ποινές. Παρόλο που πολλοί συνεχίζουν να κρύβουν έσοδα, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εντείνει τους ελέγχους, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να είναι πιο προσεκτικοί.

Οι διαφορές αυτές στις τιμές μπορεί να μην υποδεικνύουν κατ’ ανάγκην κάτι ύποπτο. Συχνά, η αναγραφή σε αγγελίες αντικατοπτρίζει περισσότερο την προσδοκία του ιδιοκτήτη παρά την πραγματική αξία του ακινήτου. Για τα συμβόλαια, οι τιμές συνήθως προκύπτουν από διαπραγμάτευση, και είναι συχνά πιο κοντά στην πραγματική αγορά. Ειδικοί της αγοράς παρατηρούν ότι οι διαφορές αυτές είναι πιο έντονες σε περιοχές με λιγότερη ζήτηση, όπου οι ιδιοκτήτες είναι διατεθειμένοι να μειώσουν τις απαιτήσεις τους για να ενοικιάσουν γρηγορότερα.

Στην αγορά, οι διαφορές αυτές ενδέχεται να είναι το αποτέλεσμα της πίεσης που ασκείται στους ιδιοκτήτες από τη μειωμένη ζήτηση. Σε γειτονιές υψηλής ζήτησης, όπως το Κουκάκι ή η Γλυφάδα, οι τιμές παραμένουν σχετικά σταθερές, ενώ σε περιοχές με λιγότερο ενδιαφέρον, οι ιδιοκτήτες είναι πιο πρόθυμοι να προχωρήσουν σε επαναδιαπραγμάτευση των τιμών.

Η πραγματικότητα της αγοράς καθιστά αναγκαία την προσεκτική εξέταση των ζητούμενων τιμών, καθώς οι πραγματικοί ένοικοι που είναι σε θέση να καταβάλουν υψηλά ενοίκια είναι λίγοι και η καλή φήμη ή οι συστάσεις από προηγούμενους ιδιοκτήτες μπορούν να κερδίσουν προβάδισμα στην τελική επιλογή.

Πηγή: newsbomb.gr