Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Υλοποίηση προγραμμάτων αναβάθμισης επιπέδου ψηφιακών δεξιοτήτων (upskilling) σε θέματα αξιοποίησης και διαχείρισης καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών» ανέρχεται στα 62,5 εκατομμύρια ευρώ και στόχος είναι η κατάρτιση τουλάχιστον 34.722 εργαζομένων, με τουλάχιστον το 25% από αυτούς να είναι γυναίκες. Οι συμμετεχόντες θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον μέσο επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων και να επιθυμούν να αποκτήσουν προχωρημένες γνώσεις.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε τη σημασία της ψηφιακής μετάβασης για τη χώρα, που δημιουργεί νέες ανάγκες σε ψηφιακές δεξιότητες. Δήλωσε: «Η ψηφιακή μετάβαση της χώρας προϋποθέτει και παράλληλα, δημιουργεί συνεχώς νέες ανάγκες για ψηφιακές δεξιότητες. Ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξασφαλίζουμε μέσω του ΕΣΠΑ τους κατάλληλους πόρους και λαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση των πολιτών με ψηφιακές δεξιότητες».
Τα προγράμματα κατάρτισης στοχεύουν στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πολιτική για την Ψηφιακή Δεκαετία 2030 και εστιάζουν σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια, η ανάλυση δεδομένων, η ρομποτική και η διαχείριση έργων. Ειδικότερα, τουλάχιστον το 75% των θεμάτων που θα καλυφθούν είναι επιλεγμένες προτεραιότητες που αναδεικνύονται από τις ανάγκες της αγοράς.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού, «Άμεσα θα προχωρήσουμε σε ανάλογο πρόγραμμα και στο Δημόσιο, διότι θέλουμε όλοι οι πολίτες, όλοι οι εργαζόμενοι τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα να είναι συμμετοχείς στο ψηφιακό άλμα». Η πιστοποίηση των ψηφιακών δεξιοτήτων για την επιλογή των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας.
Πηγή: newsbomb.gr