Ανατροπές στο φορολογικό σύστημα και αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών
Ο κ. Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, σχολίασε σήμερα (19/10) σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ τις πρόσφατες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της χώρας. Ανάμεσα στα θέματα που έθιξε περιλαμβάνονται ο κατώτατος μισθός, τα φιλοδωρήματα, η διασύνδεση POS με τις ταμειακές μηχανές και το τέλος επιτηδεύματος.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσπίζεται ένα σαφές χρονοδιάγραμμα τεσσάρων μηνών για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, που θα ξεκινά από τις 15 Μαρτίου και θα ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου. Αυτό έχει στόχο να διευκολύνει τους φοροτεχνικούς και τους πολίτες, καθώς ετησίως υπήρχαν διαμαρτυρίες λόγω καθυστερήσεων και έλλειψης έγκαιρης διαβίβασης δεδομένων από δημόσιους φορείς προς την ΑΑΔΕ. Ο κ. Τσάπαλος επεσήμανε πως θα υπάρχουν ποινές για τους φορείς που δεν θα υποβάλουν εγκαίρως τα απαραίτητα έγγραφα, με πρόστιμο 2.500 ευρώ για τον επικεφαλής κάθε φορέα που καθυστερεί.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές έχει οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών, ειδικά στους τομείς της εστίασης και των μεταφορών. Αυτό ενισχύει τη διαφάνεια και αναμένεται να αποκαλύψει κρυμμένη φορολογητέα ύλη. Η αύξηση χρήσης καρτών στα ταξί, για παράδειγμα, ανήλθε σε 177%, κάτι που δείχνει τη στήριξη της ηλεκτρονικής συναλλαγής.

Για το τέλος επιτηδεύματος, τόνισε ότι το 2023 είναι η τελευταία χρονιά που θα επιβάλλεται αυτό το μέτρο. Το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί το 2024, καθώς η κυβέρνηση έχει μειώσει τη φοροδιαφυγή και έχει δημοσιονομικό χώρο για αυτό το εγχείρημα. Άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις έχουν ήδη εφαρμοστεί, με πάνω από 60 φόρους να έχουν μειωθεί ή καταργηθεί.

Αναφορικά με τη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων, επεσήμανε ότι υπάρχει παρανόηση σχετικά με την απελευθέρωση των tips, καθώς μέχρι σήμερα είναι φορολογημένα από το πρώτο ευρώ. Η νέα πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τα φιλοδωρήματα και την εισαγωγή αφορολόγητου ποσού έως 300 ευρώ το μήνα. Αυτή η κίνηση στοχεύει να δώσει ανάσα στους εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι θα εφαρμοστούν αυστηρές ποινές εάν παρατηρηθούν καταχρήσεις.

Τέλος, ο κατώτατος μισθός παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ο στόχος παραμένει τα 950 ευρώ μεικτά μέχρι το τέλος της τετραετίας, με παράλληλη αύξηση του μέσου μισθού σε 1.500 ευρώ μέχρι το 2027. Στο επίκεντρο βρίσκεται μια διαβούλευση με φορείς για τη διαμόρφωση ενός δίκαιου και βιώσιμου για όλους μοντέλου όσον αφορά την αμοιβή των εργαζομένων.

Πηγή: newsbomb.gr