Ανατροπές στη Διαχείριση Αποβλήτων και Φωτοβολταϊκών Σταθμών από τον Υπουργό Περιβάλλοντος
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, πρότεινε σήμερα (16/10) ένα νομοσχέδιο που στοχεύει σε μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων και την αποθήκευση ενέργειας. Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων», περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές διατάξεις.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025, σχεδιάζεται η εφαρμογή ενός ενιαίου, πανελλαδικού συστήματος εγγυοδοσίας για τις πλαστικές και αλουμινένιες φιάλες, με την πρόβλεψη περίπου 15.000 σημείων επιστροφής για τη διευκόλυνση των χρηστών. Επίσης, δημιουργείται μια υπηρεσία για τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων, με στόχο τη στήριξη μικρών νησιωτικών και ορεινών Δήμων.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας τη δυνατότητα στο Υπουργείο να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στη διαχείριση αποβλήτων. Παράλληλα, διασαφηνίζεται το πλαίσιο για τη χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, θα παραταθούν οι προθεσμίες ωρίμανσης έργων ΑΠΕ στα νησιά και θα εισαχθούν διατάξεις σχετικά με τη σύνδεση σταθμών ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση. Θεσπίζεται επίσης ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων και προγραμματίζεται η χορήγηση ενισχύσεων για τη εγκατάσταση μικρών Ανεμογεννητριών ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους.

Επιπλέον, για τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τίθενται εκτός λειτουργίας, θα είναι δυνατή η μετατροπή τους σε σταθμούς αποθήκευσης, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές. Δημιουργούνται επίσης προβλέψεις για την εγκατάσταση αποθηκευτικών μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας, διασφαλίζοντας ότι αυτές δεν θα επιβαρύνουν τους χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτές οι πρωτοβουλίες στοχεύουν στην αναβάθμιση της ενεργειακής υποδομής της χώρας και στη βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: newsbomb.gr