Αλλαγές στις ημερομηνίες πληρωμών συντάξεων του ΕΦΚΑ μετά την κατάργηση των έκτακτων ρυθμίσεων
Αλλαγές στις ημερομηνίες πληρωμών των συντάξεων του ΕΦΚΑ επέρχονται με την ανακοίνωση του οργανισμού, ο οποίος διευκρινίζει ότι οι ημερομηνίες θα ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών. Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ενημέρωσε ότι η προσωρινή διαδικασία πληρωμής που ίσχυε λόγω των λόγων που σχετίζονται με την πανδημία (covid-19) δεν ισχύει πλέον. Συγκεκριμένα, από τις συντάξεις μηνός Οκτωβρίου 2023 και εφεξής, οι ημερομηνίες θα διαμορφώνονται διαφορετικά.

Σύμφωνα με τον Νόμο 4611/2019, που αφορά την καταβολή των μηνιαίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ, ορίζεται για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα και για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα. Για περιπτώσεις όπου απαιτείται πρόσθετη ευελιξία, οι ημερομηνίες μπορεί να αλλάζουν με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η αναμενόμενη ημερομηνία πληρωμών για τις συντάξεις του Νοεμβρίου 2024 διαμορφώνεται ως εξής: οι συνταξιούχοι μη μισθωτοί θα λάβουν τις συντάξεις τους την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024, ενώ οι πληρωμές για σχεδόν 1.700.000 μισθωτούς θα γίνουν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συνταξιούχοι θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους από το απόγευμα της προηγούμενης εργάσιμης μέρας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024 θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές για το Δημόσιο, το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, καθώς και για τις προσωρινές συντάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων φορέων. Η καταβολή των επικουρικών συντάξεων θα γίνει επίσης την ίδια ημέρα.

Πηγή: newsbomb.gr