Αλλαγές στην πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας για το 2025 και νέα πρόστιμα
Τροποποιήσεις αναμένονται στην εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας 2025, καθώς για πρώτη φορά θα ισχύσει επιπλέον κλιμακωτή χρέωση σε περίπτωση καθυστέρησης. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει καταργήσει τις δωρεάν παρατάσεις που προσφέρονταν κάθε χρόνο, θεσπίζοντας νόμο για τις προσαυξήσεις που ισχύουν σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης πληρωμής. Για καθυστέρηση από 1 έως 2 μήνες, οι προσαυξήσεις θα είναι μικρές, αλλά αν η πληρωμή καθυστερήσει πέραν των 2 μηνών, το ποσό των Τελών Κυκλοφορίας θα διπλασιαστεί.

Η καταληκτική ημερομηνία για πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας είναι η 31η Δεκεμβρίου 2024. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν το ίδιο ύψος τελών με πέρυσι και την ανάρτηση των νέων τελών κυκλοφορίας, που αναμένεται να γίνει αρχές Νοεμβρίου. Επιπλέον, δεν θα δοθούν παρατάσεις για την πληρωμή τους. Οι ποινές για εκπρόθεσμες πληρωμές είναι αυστηρές, με πρόστιμα να ανέρχονται σε 25% για πληρωμές από 1η έως 31η Ιανουαρίου, 50% για πληρωμές από 1η έως 28η Φεβρουαρίου και 100% για πληρωμές μετά την 28η Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, από 1η Ιανουαρίου 2025, θα είναι υποχρεωτική η ασφάλιση για φυσικές καταστροφές για τα Ι.Χ. Ταυτόχρονα, περίπου 80.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του 2019 θα λάβουν ειδοποιήσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις θα στέλνονται έως την 30ή Σεπτεμβρίου, προσφέροντας τη δυνατότητα στους οφειλέτες να δηλώσουν μέσω της εφαρμογής myCar την κατάσταση του οχήματός τους μέχρι 31η Οκτωβρίου, συμπληρώνοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να απαλλαγούν από τον φόρο.

Αν από τα έγγραφα που θα υποβληθούν δεν αποδεικνύεται η μη υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας του 2019, θα βεβαιωθούν οι οφειλές μαζί με το πρόστιμο. Η διαδικασία βεβαίωσης αυτών των οφειλών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου. Σε περιπτώσεις που, μετέπειτα, οι ιδιοκτήτες προσκομίσουν δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι δεν οφείλουν τα τέλη ή το πρόστιμο, η φορολογική υπηρεσία θα εξετάσει τις αιτήσεις και θα προχωρήσει στη διαγραφή της οφειλής κατά περίπτωση.

Πηγή: newsbomb.gr