Αύξηση καταθέσεων στις τράπεζες και προκλήσεις στη χορήγηση δανείων στην ελληνική οικονομία
Από το 2021 μέχρι σήμερα, οι καταθέσεις που έχουν επιστρέψει στις τράπεζες από νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχονται περίπου σε 19 δισ. ευρώ, με αύξηση 16% σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ειδικότερα, το 2021 οι καθαρές εισροές καταθέσεων ανήλθαν σε 8,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2022 και το 2023 αυτές μειώθηκαν σε 5,5 δισ. ευρώ και 5 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Σήμερα, το σύνολο των καταθέσεων φθάνει τα 146,8 δισ. ευρώ, από 126,2 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του 2021. Αυτή η ανάπτυξη καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των καταθετών προς το τραπεζικό σύστημα και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν επίσης ότι τον Αύγουστο οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ανέβηκαν κατά 0,8 εκατ. ευρώ. Παρά τη θετική εκτίμηση για τις καταθέσεις, το πρώτο τρίμηνο του 2024 παρατηρείται «κόπωση», η οποία αποδίδεται σε εναλλακτικές λύσεις αποταμίευσης με υψηλότερες αποδόσεις.

Στην πιστωτική δραστηριότητα, όμως, η εικόνα είναι διαφορετική. Η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις είχε κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 με ποσοστό 12,3%, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε, κυρίως λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και της μείωσης της οικονομικής ανάπτυξης. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ωστόσο κάποια ανάκαμψη από τον Σεπτέμβριο του 2023, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των επιχειρηματικών δανείων να φτάνει το 10,5% τον Αύγουστο του 2024.

Η κατάσταση για τα νοικοκυριά παραμένει προβληματική, καθώς οι χορηγήσεις δανείων είναι υποτονικές, κυρίως λόγω της μείωσης των στεγαστικών δανείων. Ο ρυθμός συρρίκνωσης των στεγαστικών δανείων παρέμεινε στο -2,7% τον Αύγουστο, αν και τα καταναλωτικά δάνεια έχουν σημειώσει μικρές θετικές αυξήσεις από το 2022. Συγκεκριμένα, το ετήσιο ποσοστό αύξησης των καταναλωτικών δανείων διαμορφώνεται στο 5,8%.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της AnaCredit, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις το 2023 ανήλθαν σε περίπου 9 δισ. ευρώ, παραμένοντας μειωμένες κατά το ένα τρίτο σε σχέση με το 2022, αν και υπερβαίνουν το ποσό του 2021. Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2024, οι εκταμιεύσεις νέων επιχειρηματικών δανείων ανήλθαν σε 7,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας πρόοδο σε σύγκριση με 5 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Πηγή: newsbomb.gr