Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις στον δημόσιο τομέα από το 2025
Ο νέος χρόνος φέρνει αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News. Από τον Απρίλιο του 2025, οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται, καθώς αυτές θα συνδεθούν με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο μισθός του νεοεισερχόμενου υπαλλήλου στον δημόσιο τομέα, που τώρα είναι 850 ευρώ, θα ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι το 2027, με οριζόντιες αυξήσεις ανά έτος.

Αναφορικά με τις συντάξεις, περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις από 2,2% έως 2,5% στη σύνταξή τους με τη πληρωμή της σύνταξης Ιανουαρίου, που θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα. Η νέα εθνική σύνταξη θα ανέλθει στα 436,82 ευρώ από 1/1/2025 από 427,16 ευρώ σήμερα.

Η αύξηση στους μισθούς και τις συντάξεις προγραμματίζεται ώστε να μην υπάρχει ανισότητα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν αυξήσεις ανάλογα με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Εκτός από τους νεοπροσληφθέντες, αυξήσεις θα λάβουν και όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ανεξάρτητα από το μισθολογικό τους κλιμάκιο.

Η τελική απόφαση για το ποσοστό αύξησης των συντάξεων θα καθοριστεί με βάση την τελική πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία προσδιορίζονται οι αυξήσεις συντάξεων από το 2023 και μετά. Για τους συνταξιούχους με χαμηλές συντάξεις, οι αυξήσεις θα κυμανθούν έως 15 ευρώ το μήνα.

Πηγή: newsbomb.gr