Αυτόματη Επιβολή Προστίμων για Καθυστερημένες Φορολογικές Δηλώσεις από τον Οκτώβριο
Από τον Οκτώβριο, θα ξεκινήσει η αυτόματη επιβολή προστίμων σε φορολογούμενους που καθυστερούν την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων. Τα ειδοποιητήρια θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μέσω email και της εφαρμογής myAADEapp.

Όταν ένας φορολογούμενος υποβάλλει καθυστερημένα τη φορολογική του δήλωση, το σύστημα θα εκκαθαρίζει τον φόρο και θα επιβάλλει το πρόστιμο ταυτόχρονα. Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα, 250 ευρώ για επιχειρηματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για αυτούς που κρατούν διπλογραφικά.

Μέχρι σήμερα, η επιβολή των προστίμων γινόταν με σημαντική καθυστέρηση από τις φορολογικές αρχές, προσθέτοντας τόκους και αυξάνοντας τα τελικά ποσά. Με την υιοθέτηση του νέου συστήματος, αναμένεται να σταματήσουν αυτές οι καθυστερήσεις, μειώνοντας το οικονομικό βάρος για τους φορολογούμενους, καθώς τα πρόστιμα θα επιβάλλονται άμεσα μετά την εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης.

Σημειώνεται ότι δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εγκαίρως.

Πηγή: newsbomb.gr