Οι Βρυξέλλες καταδικάζουν τις κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας

0
50

ΑΠΕ

Στην καταδίκη των κυβερνοεπιθέσεων της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας προχωρά η ΕΕ.

Σε ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ τονίζεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, μαζί με τους διεθνείς εταίρους τους, καταδικάζουν σθεναρά την κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο που διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία κατά της Ουκρανίας, η οποία στόχευε το δορυφορικό δίκτυο KA-SAT, το οποίο διαχειρίζεται η Viasat».

Επισημαίνεται ότι κυβερνοεπίθεση έλαβε χώρα μία ώρα πριν από την «απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, διευκολύνοντας έτσι τη στρατιωτική επίθεση».

Η κυβερνοεπίθεση είχε σημαντικό αντίκτυπο προκαλώντας διακοπές επικοινωνίας σε αρκετές δημόσιες αρχές, επιχειρήσεις και χρήστες στην Ουκρανία, καθώς και επηρεάζοντας αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ.

«Κυβερνοεπιθέσεις που στοχεύουν την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένως ζωτικής σημασίας υποδομών, θα μπορούσαν να επεκταθούν σε άλλες χώρες και να προκαλέσουν συστημικές επιπτώσεις θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών της Ευρώπης», τονίζεται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της, εξετάζει περαιτέρω μέτρα για την πρόληψη, την αποθάρρυνση, την αποτροπή και την απάντηση σε τέτοιες κακόβουλες συμπεριφορές στον κυβερνοχώρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει συντονισμένη πολιτική, οικονομική και υλική υποστήριξη στην Ουκρανία για να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της στον κυβερνοχώρο.

Πηγή: thepresident.gr