Οι ΗΠΑ είναι ανοικτές σε προσαρμογές στο πρόγραμμα για το κλίμα

0
69

Unsplash

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανοικτές σε «προσαρμογές» του προγράμματός του για το Κλίμα για να καθησυχάσουν τους Ευρωπαίους που ανησυχούν για διαφυγή επιχειρήσεων προς τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα στο BBC ο Τζον Κέρι, ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον για την Κλιματική Αλλαγή.

«Δεν πιστεύω ότι η Inflation Reduction Act (IRA) θα αποδυναμωθεί», δήλωσε ο Τζον Κέρι. «Αλλά να εξετασθεί σε ποια σημεία μπορούν να γίνουν κατάλληλες τροποποιήσεις ή προσαρμογές, χωρίς να θιγούν οι προσπάθειές μας; Είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι έτοιμος να το εξετάσει».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανησυχεί εδώ και πολλούς μήνες για τις συνέπειες που θα έχει το πρόγραμμα IRA, ύψους 420 δισεκατομμυρίων δολαρίων του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για το Κλίμα που εγκρίθηκε το περασμένο καλοκαίρι από το Κονγκρέσο.

Το πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεις και επιδοτήσεις υπέρ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, κυρίως στους τομείς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανησυχεί και ζητά περισσότερο «συντονισμό» φοβούμενη την διαφυγή ευρωπαϊκών επιχειρήσεων προς τις ΗΠΑ.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης επίσκεψης στην Ουάσινγκτον του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Μιλώντας στο BBC, ο Τζον Κέρι αναφέρθηκε επίσης στο επίμαχο σχέδιο για το άνοιγμα νέου ορυχείου άνθρακα που έλαβε έγκριση αυτήν την εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι το πρώτο σχέδιο τέτοιου είδους στην χώρα εδώ και τριάντα χρόνια.

«Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι θα είναι επικριτικοί διότι η γενική ιδέα είναι ότι τα ορυχεία άνθρακα, όποια και αν είναι, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ζητούν οι περισσότεροι άνθρωποι», είπε σχετικά με την απόφαση του Λονδίνου για το ορυχείο.

Αν και δήλωσε ότι θέλει πρώτα να κατανοήσει το βρετανικό σχέδιο πριν το σχολιάσει, απηύθυνε προειδοποίηση για την εικόνα που στέλνει ένα τέτοιο σχέδιο διεθνώς.

«Αν γυρίζει κανείς τον κόσμο λέγοντας στους άλλους να αφήσουν τον άνθρακά τους κάτω από την γη, είναι υποκριτικό αν την ίδια στιγμή ανακοινώνει ότι ανοίγει νέο ορυχείο σε μία χώρα σαν το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

Πηγή: thepresident.gr