Οι εσωτερικές ισορροπίες και η επόμενη μέρα του ΚΙΝΑΛ

0
121
ΑΠΕ

Σε διπλό πολιτικό ταμπλό παίζει το τελευταίο διάστημα η Φώφη Γεννηματά με την «προσθήκη» στη ρητορική της, της «Προοδευτικής Διακυβέρνησης», ενός νέου πολιτικού όρου, που χρησιμοποίησε στη Βουλή και έκτοτε «πυροδότησε» σενάρια επι σεναρίων για τους λόγους της συγκεκριμένης αναφοράς.

Του Κώστα Πασίση

Η επίμαχη φράση που έβαλε φωτιά στα …τόπια ήταν η εξής: «όλο και περισσότεροι Έλληνες», ανέφερε, «αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα σήμερα μια αξιόπιστη και ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση και αύριο, όταν το πολιτικό σκηνικό αναδιαταχθεί, μια αποτελεσματική προοδευτική κυβέρνηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας …τσίμπησε – επι το λαϊκότερο- και πανευτυχής απάντησε: «Άκουσα με ενδιαφέρον το τέλος της ομιλίας της κυρίας Γεννηματά, το οποίο αφορούσε την ανάγκη να υπάρξει, μετά από αλλαγή των συσχετισμών, άλλη κυβέρνηση. Να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο. Και θεωρώ ότι αυτό είναι εύλογο».
Το παιχνίδι μόλις άρχισε έσπευσαν να πουν πολλά στελέχη που «ονειρεύονται» ή ευελπιστούν σε ένα μεγάλο κεντροαριστερό «μέτωπο», αλλά τα πράγματα ενδεχομένως να μην είναι όπως κάποιοι θέλουν να τα παρουσιάσουν.

Η σχετική αναφορά της Φώφης Γεννηματά έχει διπλή ανάγνωση, όπως λένε οι παροικούντες στην Χαρ. Τρικούπη.

Με το βλέμμα στις εσωκομματικές κάλπες

Σύμφωνα με την πρώτη η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ άλλαξε τη ρητορική της γιατί το ΚΙΝΑΛ ατύπως, αλλά στη πραγματικότητα κινείται σε προεκλογικούς εσωκομματικούς ρυθμούς, αν και οι κάλπες θα στηθούν μετα από ένα χρόνο.
Η Φώφη Γεννηματά μιλά και κοιτάζει στη βάση του κόμματος της, που αυτή τη στιγμή είναι τριχοτομημένη, ακολουθώντας τους διεκδικητές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. «Προεδρικοί» (Γεννηματά) και η «εσωκομματική αντιπολίτευση», Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης.

Το κλίμα μεταξύ των «δελφίνων» είναι παγωμένο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί και αυτό έχει παρενέργειες.
Η Φώφη Γεννηματά έχει υποστεί σημαντικές φθορές και «χρεώνεται» τη δημοσκοπική καθήλωση του κόμματος. Η «παλαιά» αίγλη της δεν υπάρχει…

Ο Ανδρεας Λοβέρδος με υψηλή δημοφιλία, όπως δείχνουν οι μετρήσεις, διεκδικεί επι ίσοις οροις την προεδρία του κόμματος και αυτό τον φέρει απέναντι από την Φώφη Γεννηματά.

Οι προεδρικοί κατηγορούν με τη σειρά τους τον πρώην υπουργό ότι λοξοκοιτά προς τη ΝΔ και αποκλείει τη λύση της κεντροαριστεράς και κάπου εκεί το κόμμα χωρίζεται στα δυο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παίζει …μπάλα από τις Βρυξέλλες, μη αναμειγνυόμενος ανοικτά στις εσωκομματικές τριβές.
Το βέβαιο, όμως, είναι ότι έχει πολύ ισχυρά ερείσματα στο κόμμα τα οποία είναι σε εγρήγορση και κατάσταση «μάχης», αν και επισήμως δεν το παραδέχονται…

Η αναφορά όμως περι «Προοδευτικής Διακυβέρνησης» έφερε στο προσκήνιο εκ νέου τον σχεδόν ξεχασμένο Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος σε συνέντευξη του αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης, ριζοσπαστικής και οραματικής», υπο την προϋπόθεση μιας «προγραμματικής συμφωνίας».

Η πορεία, όμως, του ΚΙΝΑΛ προς το ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι δεν ενθουσιάζει τη βάση του κόμματος η οποία στην πλειοψηφία της επιθυμεί αυτόνομη πορεία. Άλλωστε η φιλοσυριζαική τάση του ΚΙΝΑΛ «μετακόμισε» εδώ και πολύ καιρό στην Κουμουνδούρου…

Το «άγχος» των δημοσκοπήσεων και η αλλαγή τακτικής

Η δεύτερη ανάγνωση της επίμαχης φράσης της Φώφης Γεννηματά έχει καθαρά στρατηγικό πρόσημο και σχετίζεται με την νέα τακτική του κόμματος.
Η Φώφη Γεννηματά και το επιτελείο της λέγεται ότι ετοιμάζονται να στρίψουν το καράβι του ΚΙΝΑΛ προς τα Αριστερά όχι τόσο γιατί θέλουν προγραμματική συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά για να «πλανέψουν» και να «ψαρέψουν» δυσαρεστημένους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το 7% και το πολύ 8% και στη Χαρ. Τρικούπη αναζητούν εναγωνίως και αγχωτικά τη μαγική συνταγή για να αυξήσουν τα ποσοστά τους , προκειμένου να ενισχύσουν και το πολιτικό προφίλ της Γεννηματά, ενόψει της εσωκομματικής κούρσας.

Οι υποστηρικτές αυτής της νέας στρατηγικής βέβαια βάζουν και άλλη μια παράμετρο που έχει το ενδιαφέρον της αλλά κρύβει και καιροσκοπισμό.
Αν τελικά, το ΚΙΝΑΛ κατορθώσει να «μεγαλώσει» δημοσκοπικά, στη συνέχεια θα μιλήσει με άλλους όρους τόσο με τη ΝΔ, όσο και με το ΣΥΡΙΖΑ, που κρατά τις επαφές ανοικτές.
Υπο αυτές τις συνθήκες το 2021 ξεκινά πολιτικά με τις καλύτερες προϋποθέσεις…

Πηγή: thepresident.gr