Οι διαδηλώσεις στο Ιράν και το Ουκρανικό στην ατζέντα του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ

0
75

ΑΠΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις και την αιματηρή καταστολή τους στο Ιράν να αναμένεται να κυριαρχήσουν.

Το συμβούλιο διεξάγεται την ημέρα που οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν τη δεύτερη γνωστή εκτέλεση διαδηλωτή.

Αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Ιράν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναμένεται επίσης ότι θα συζητήσουν τη νέα δέσμη κυρώσεων στη Ρωσία, που έχει πλέον έτοιμη.

Ωστόσο, οι συνομιλίες της Παρασκευής ανεστάλησαν χωρίς συμφωνία, δήλωσαν ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Γερμανικό Πρακτορείο, με κράτη μέλη να λένε πως χρειάζονται χρόνο για να αναλύσουν τα νέα τιμωρητικά μέτρα.

Οι ευρύτερες πολιτικές της ΕΕ για την Ουκρανία θα απασχολήσουν επίσης τις συνομιλίες, ιδίως η εκπαίδευση ουκρανών στρατιωτικών από κράτη μέλη.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο ουκρανός ΥΠΕΞ, αναμένεται να συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης στο μέρος του συμβουλίου για τον πόλεμο.

Οι συνθήκες της ΕΕ θεωρητικά απαγορεύουν τη χρήση κεφαλαίων του προϋπολογισμού της για στρατιωτικά προγράμματα. Μέχρι στιγμής, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την ειρήνη, οι Βρυξέλλες έχουν χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,1 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, πέρα από τις συνεισφορές των κρατών μελών σε διμερές επίπεδο.

Πηγή: thepresident.gr