Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ γνώριζε, όταν ήταν ακόμη καρδινάλιος, για υποθέσεις παιδεραστίας στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

0
183

Ο καρδινάλιος Κάρολ Βοϊτίλα, ο οποίος επρόκειτο να εκλεγεί πάπας το 1978, με το όνομα Ιωάννης-Παύλος Β΄, ήταν ενήμερος για υποθέσεις παιδεραστίας στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Πολωνίας, σύμφωνα με μια δημοσιογραφική έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα από το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TVN.

Την εποχή που ήταν καρδινάλιος και επίσκοπος της Κρακοβίας, ο Κάρολ Βοϊτίλα γνώριζε για αδικήματα που είχαν διαπράξει ιερείς της επισκοπής αυτής και τους μετέφερε από τη μια ενορία στην άλλη για να αποφύγει το σκάνδαλο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, τον Μίχαλ Γκουτόφσκι.

Ένας από τους ιερείς εστάλη από τον μελλοντικό πάπα στην Αυστρία. Ο καρδινάλιος Βοϊτίλα του έγραψε και μια συστατική επιστολή, απευθυνόμενη στον τότε καρδινάλιο της Βιέννης Φραντς Κένιγκ, χωρίς να τον ενημερώσει όμως για τις κατηγορίες σε βάρος του ιερέα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο Γκουτόφσκι συναντήθηκε με θύματα παιδεραστών ιερέων, με συγγενείς τους και με πρώην εργαζομένους στην επισκοπή. Επικαλείται επίσης έγγραφα της πρώην μυστικής αστυνομίας της κομμουνιστικής Πολωνίας SB και τα ελάχιστα κείμενα της Εκκλησίας στα οποία κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση. Ο δημοσιογράφος είπε ότι η επισκοπή της Κρακοβίας αρνήθηκε να του επιτρέψει την πρόσβαση στα αρχεία της.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Πολωνίας έχει αρνηθεί και στο παρελθόν να παραδώσει έγγραφα, ακόμη και στις δικαστικές αρχές ή σε μια δημόσια επιτροπή που ερευνούσε υποθέσεις παιδεραστίας.

Ένας μάρτυρας που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος αυτοπροσώπως είχε αναφέρει στον καρδινάλιο Βοϊτίλα τις πράξεις ενός ιερέα, το 1973. «Ο Βοϊτίλα ήθελε πρώτ’ απ’ όλα να βεβαιωθεί ότι δεν ήταν κάποιο κόλπο. Ζήτησε να μην το πω πουθενά αλλού, είπε ότι θα ασχολιόταν ο ίδιος» είπε ο άνδρας αυτός, προσθέτοντας ότι ο καρδινάλιος τον ρώτησε ρητά αν θα μπορούσαν να συγκαλύψουν το θέμα.

«Αυτό που ανακαλύψατε είναι επαναστατικό, επειδή αποδεικνύει αυτό που πολλοί άνθρωποι υποψιάζονταν εδώ και χρόνια, ότι ο Ιωάννης-Παύλος Β΄ γνώριζε ότι υπήρχε αυτό το πρόβλημα, προτού ακόμη να γίνει πάπας», είπε ο Τόμας Ντόιλ, πρώην ιερέας της Καθολικής Εκκλησίας, ειδικός στο κανονικό δίκαιο και συγγραφέας μιας από τις πρώτες αναφορές για εγκλήματα Καθολικών ιερέων στις ΗΠΑ. «Έπρεπε να γνωρίζει, αλλά δεν υπήρχαν αποδείξεις. Και εδώ, έχουμε την απόδειξη», τόνισε.

Ένα βιβλίο με παρόμοιες κατηγορίες σε βάρος του Κάρολ Βοϊτίλα πρόκειται να κυκλοφορήσει εντός της εβδομάδας στην Πολωνία. Είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας του Ολλανδού δημοσιογράφου Έκε Όβερμπεκ και τιτλοφορείται «Maxima Culpa – Ο Ιωάννης-Παύλος Β΄ γνώριζε».

Πηγή: thepresident.gr