Νορβηγία: Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας

0
31

Unspalsh

Οι Νορβηγοί σοσιαλδημοκράτες ξεκίνησαν επίσημες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας μετά τη νίκη τους στις εκλογές και την αποχώρηση ενός δυνητικού εταίρου από τις διερευνητικές συνομιλίες.

Ο ηγέτης του κόμματος Γκαρ Στέρε, ο πιθανός επόμενος πρωθυπουργός, διεξάγει τώρα διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Κέντρου για μια μελλοντική κυβερνητική συμμαχία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων NTB, οι ηγέτες των κομμάτων συναντήθηκαν σήμερα το πρωί σε ένα ξενοδοχείο βόρεια του Όσλο, έχοντας ήδη περάσει από τις διερευνητικές στις επίσημες διαπραγματεύσεις αργά χθες, Τετάρτη.

Ο τρίτος πιθανός εταίρος, η Σοσιαλιστική Αριστερά, αποσύρθηκε χθες από τις διερευνητικές συνομιλίες. Ο λόγος ήταν, μεταξύ άλλων, διαφορετικές θέσεις για την πολιτική στον τομέα του πετρελαίου και της φορολογίας.

Οι σοσιαλδημοκράτες αναδείχθηκαν πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ο Στέρε είχε καταστήσει σαφές στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι ο κεντροαριστερός συνασπισμός που θα προτιμούσε θα περιελάμβανε το Εργατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται, το κόμμα του Κέντρου και τη Σοσιαλιστική Αριστερά.

Μαζί, τα τρία κόμματα θα είχαν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο του Όσλο.

Στην Σκανδιναβία, ωστόσο, οι κυβερνήσεις μειοψηφίας δεν είναι κάτι σπάνιο. Μια τέτοια συμμαχία θα πρέπει να επιδιώκει την υποστήριξη της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο κατά περίπτωση, για κάθε θέμα ξεχωριστά.

Πηγή: thepresident.gr