Νορβηγία: Ένας πρώην διοικητής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner στην Ουκρανία θα απελαθεί

0
16

ΑΠΕ

Πρώην διοικητής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner ο οποίος κατέφυγε πρόσφατα στη Νορβηγία συνελήφθη από την αστυνομία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος, και μια ρωσική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε πως του είπαν ότι θα απελαθεί στη Ρωσία.

“Συνελήφθη… και εξετάζουμε κατά πόσον θα επιδιώξουμε δικαστική απόφαση για εγκλεισμό”, δήλωσε ο δικηγόρος της αστυνομίας Λίνε Ίσαξεν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Αντρέι Μεντβέντεφ είναι πρώην διοικητής του ομίλου Wagner που πολεμά για τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διέφυγε διασχίζοντας τα σύνορα Ρωσίας-Νορβηγίας στην Αρκτική και έχει πει πως φοβάται για τη ζωή του αφού υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία και κακομεταχείριση Ρώσων κρατουμένων που στάλθηκαν στα μέτωπα στην Ουκρανία για να πολεμήσουν για λογαριασμό της Wagner.

Η οργάνωση Gulagu.net, μια ρωσική οργάνωση που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των κρατουμένων και είναι σε επαφή με τον Μεντβέντεφ, δήλωσε πως συνελήφθη, του πέρασαν χειροπέδες το απόγευμα της Κυριακής (χθες) και του είπαν πως τον μεταφέρουν σε κέντρο κράτησης για να απελαθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τις νορβηγικές αρχές σχετικά με οποιοδήποτε σχέδιο απέλασής του. Η αστυνομία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχολιασμό.

Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε πως ο Μεντβέντεφ θα αντιμετωπίσει “βάναυση δολοφονία και θάνατο” για το ότι μίλησε ανοιχτά εναντίον της Wagner αν επιστρέψει με τη βία στη Ρωσία.

“Δεν εξαγνίζουμε τον Μεντβέντεφ. Έκανε πολλά κακά πράγματα στη ζωή του”, ανέφερε η οργάνωση.

“Αλλά είδε το φως, το συνειδητοποίησε, είναι έτοιμος και πρόθυμος να συνεργαστεί με τον κόσμο, με τη διεθνή έρευνα και με τις αρχές της Νορβηγίας, θέλει να ζήσει και να καταθέσει” εναντίον της Wagner και του ιδρυτή της Γεβγκένι Πριγκόζιν, πρόσθεσε.

Ο Μεντβέντεφ, που είναι ορφανός, εντάχθηκε στον ρωσικό στρατό και πέρασε κάποιο διάστημα στη φυλακή προτού ενταχθεί στη Wagner τον περασμένο Ιούλιο με τετράμηνο συμβόλαιο το οποίο όπως λέει ο όμιλος παρέτεινε κατ΄επανάληψη χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Είπε ότι διέσχισε τα χιονισμένα σύνορα με τη Νορβηγία από τη Ρωσία στον Αρκτικό Κύκλο αφού σκαρφάλωσε φράχτες με συρματόπλεγμα και διέφυγε από συνοριακή περίπολο με σκυλιά.

Πηγή: thepresident.gr