Νέα πρόκληση από Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν δικαιούται να μιλάει για την Αγία Σοφία

0
44

Η Τουρκία θα ενημερώσει την UNESCO για τα βήματα που γίνονται όσον αφορά την Αγία Σοφία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την απόφαση των τουρκικών αρχών για την μετατροπή του ναού σε τζαμί προσθέτοντας πως η Ελλάδα δεν δικαιούται να μιλά για το θέμα.

«Το τζαμί της Κόρντοβα έγινε εκκλησία. Ήταν στη λίστα κι αυτό αλλά χρησιμοποιείται ως εκκλησία. Ήταν μία μεγάλη επιθυμία του λαού μας να γίνει τζαμί Πάρθηκε μία δικαστική απόφαση. Υπάρχουν πολλά τζαμιά που έγιναν τζαμιά στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο TRT Haber .

Κλιμακώνοντας περαιτέρω την επιθετική ρητορική της Άγκυρας ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε πως η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλά για την Αγία Σοφία καθώς είναι η μόνη που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της. «Στην Ελλάδα είδαμε πώς χρησιμοποιούνται τα τζαμιά Η Ελλάδα είναι που αντιδρά πιο πολύ, αλλά πώς ζουν στη Δυτική Θράκη βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει τζαμί, στη δεύτερη πόλη. Ο Βαρθολομαίος αν συμμετείχε σε κηδεία και τον τιμωρούσαμε, τι θα γινόταν; Αλλά η Ελλάδα το κάνει. Έκλεισε τα τζαμιά στον κορωνοϊό», είπε.

Η UNESCO ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν την ανακήρυξε τζαμί.

Πηγή: thepresident.gr