Ν.Γιατρομανωλάκης: Ο πολιτισμός δεν είναι υποσημείωση του τουρισμού

0
13
Eurokinissi

«Ο πολιτισμός δεν είναι ούτε αστερίσκος ούτε υποσημείωση του τουρισμού, είναι από μόνος του τομέας εργασίας και ανάπτυξης» υποστήριξε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτισμού για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Θεωρεί σταθερά τον πολιτισμό και την παραγωγή σύγχρονης δημιουργίας ως μοχλό ανάπτυξης και οικονομίας γι αυτό και ο κ. Γιατρομανωλάκης έφερε το παράδειγμα του κινηματογράφου. Μίλησε για τα οικονομικά κίνητρα που δίνει το ΕΚΟΜΕ και τη λειτουργία του Film Comission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στην διευκόλυνση ξένων συμπαραγωγών με την Ελλάδα ώστε να αναπτυχθούν οι συμπαραγωγές στην χώρα προς όφελος και της εργασίας των ελληνικών κινηματογραφικών συνεργείων και δημιουργών. «Αυτά, μαζί με την ίδρυση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, μιας Κρατικής Σχολής Κινηματογράφου- ιδέα που συζητιέται από την δεκαετία του 80- μαζί με την χρηματοδότηση στον ελληνικό κινηματογράφο θεωρώ ότι θα δημιουργήσουν ένα πεδίο δυναμικό για τον ελληνικό κινηματογράφο διεθνώς» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού.

Σχετικά με τα ποσά που θα διαχειριστεί ο σύγχρονος πολιτισμός, ο κ. Γιατρομανωλάκης δήλωσε:« Έχουμε διεκδικήσει ως υπουργείο Πολιτισμού μισό δισ. ευρώ, με το 50% αυτού του ποσού για τον σύγχρονο πολιτισμό. Για πρώτη φορά το υπουργείο Πολιτισμού συνολικά και ειδικά ο σύγχρονος πολιτισμός διεκδικεί ένα μεγάλο μερίδιο».

Πώς θα επενδυθούν τα ποσά αυτά στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία και ανάπτυξη τόσο στους εποπτευόμενους από το ΥΠΠΟ φορείς όσο και στην ελεύθερη αγορά πολιτισμού;

« Με ενίσχυση όλων των τομέων, καθένας με διαφορετικό τρόπο» είπε ο κ. Γιατρομανωλάκης προσθέτοντας και την γενικότερη διαπίστωση: «Ενώ μιλάμε για τον πολιτισμό ως βαριά βιομηχανία της χώρας, οι αριθμοί δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, το 2019 στο σύνολο των εξαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι πολιτιστικές εξαγωγές ήταν 1% ( ταινίες, βιβλία, εκθέσεις, μόδα, κ.ά). Στην Ελλάδα το ίδιο διάστημα οι πολιτιστικές εξαγωγές ήταν 0,5%, στην Γαλλία 2%. Στην Τουρκία ήταν 2,5%, με έμφαση στην χειροτεχνία τομέα στον οποίο εμείς θα ξεκινήσουμε πάλι να επενδύουμε».

Ο κ. Γιατρομανωλάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο πολιτισμός είναι ένας τομέας που μπορεί να δημιουργήσει αναπτυξιακή προοπτική», ενώ παρέθεσε και ανησυχητικά στοιχεία για τους ανθρώπους του πολιτισμού λέγοντας ότι από το 2012 έως το 2019, 18 χιλιάδες άνθρωποι του πολιτισμού έκλεισαν τα βιβλία τους, γεγονός που αντανακλά την κατάσταση στον κλάδο.

Στην προσπάθεια να μεγιστοποιηθεί η πρόσβαση του κοινού, ελληνικού και ξένου, στον ελληνικό πολιτισμό ο κ. Γιατρομανωλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων το πρόγραμμα μετάφρασης ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες, πρόγραμμα που όπως είπε, ξεκινά τον ερχόμενο μήνα. Ενώ για τα θέατρα ανέφερε πρόγραμμα που θα διευκολύνει υποδομές τεχνολογίας για ζωντανή ή μαγνητοσκοπημένη μετάδοση αλλά και δυνατότητα υποτιτλισμού ώστε να μπορούν να παρακολουθούν περισσότεροι ξένοι τουρίστες.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού στο Ακροπόλ , «μια ειδική περίπτωση καθώς δεν είναι θέατρο ή μουσείο αλλά ένας φορέας που στηρίζει συνολικότερα την δημιουργία πολιτισμού και τους ανθρώπους του. Θεωρώ ότι το Ακροπόλ θα αποτελέσει εργαλείο αναπτυξιακό στην χώρα μας» τόνισε.

Για τη σύσταση του Μητρώου Καλλιτεχνών, ο ίδιος περιέγραψε ότι ήταν «μια λύση που δημιουργήθηκε ad hoc προκειμένου να αντιμετωπιστούν επείγοντα ζητήματα στήριξης του κλάδου του πολιτισμού. Πολλοί άνθρωποι ήταν εκτός του δικτύου ασφαλείας της πολιτείας κι αυτό φάνηκε στην πανδημία. Θα το βελτιώσουμε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα το θεσμοθετήσουμε με έναν πιο οργανωμένο τρόπο ώστε να ενδυναμωθεί ο κλάδος».

Τέλος, για το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων επεσήμανε ότι «ήδη μέσα σε ένα εξάμηνο πέρασαν στην ελληνική νομοθεσία δύο διατάξεις για τα πνευματικά δικαιώματα, για το πώς μπλοκάρεις την πειρατεία σε ζωντανή ή μαγνητοσκοπημένη μετάδοση και πώς απλοποιείς την διαδικασία κατεβάσματος του όποιου πειρατικού site. Υπάρχει φορέας για τα πνευματικά δικαιώματα, ο οποίος εποπτεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού, και θα ενδυναμωθεί ώστε να ανταπεξέλθει στον ρόλο του» κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτισμού για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού.

Πηγή: thepresident.gr