Ν.Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων

0
45

Τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη σημερινή παρέμβασή του στην Υπουργική Συνάντηση της Διαδικασίας του Βερολίνου, η οποία συμπροεδρεύεται από τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας τόνισε τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στον στόχο αυτό, ήδη από το 2003 και τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια, τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και τη δια-συνδεσιμότητα της περιοχής.

Επίσης, ο κ. Δένδιας έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η ενταξιακή πορεία των χωρών της περιοχής θα πρέπει να γίνει μέσω μιας διαδικασίας βασισμένης στις αξίες (merit-based approach) και ότι αυτή η διαδικασία είναι προς όφελος τόσο των κρατών της περιοχής, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, η πλήρωση των κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης των σχέσεων καλής γειτονίας, είναι κομβικής σημασίας, επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές.

Στην παρέμβαση του γίνεται ακόμα γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες, μέσω της πολυμερούς συνεργασίας, να αντιμετωπισθούν προκλήσεις όπως οι συνέπειες του COVID-19.

Πηγή: thepresident.gr