Μ. Βαρβιτσιώτης: Το αύριο της Ελλάδας συναρτάται με το μέλλον της Ευρώπης

0
32

Το μήνυμα πως «το αύριο της Ελλάδας συναρτάται με το μέλλον της Ευρώπης», έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», με αφορμή τη σημερινή Ημέρα της Ευρώπης. «Η 9η Μαΐου αποτελεί μια Ημέρα Γιορτής για την Ευρώπη αλλά και αφορμή για αναστοχασμό» επισημαίνει στην εισαγωγή του άρθρου του, που τιτλοφορείται «Ποια Ευρώπη θέλουμε;».

Εν συνεχεία, προβαίνει σε ένα σύντομο απολογισμό της κυβέρνησης αναφορικά με τα ζητήματα των ευρωπαϊκών υποθέσεων. «Η Ελλάδα αυτά τα τέσσερα χρόνια, μέσα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών και διαρκών κρίσεων, πέτυχε να καταστεί ο συνδιαμορφωτής των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Και αυτό αποτελεί μια σπουδαία πολιτική και εθνική παρακαταθήκη. Η Ελλάδα αποτίναξε από πάνω της τον ρόλο του επαίτη και αποτέλεσε μέρος των λύσεων. Ήταν στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών αποφάσεων.Η Ελλάδα μπορεί υπερήφανα να αισθάνεται ότι έβαλε τη σφραγίδα της σε μια σειρά από εμβληματικές πρωτοβουλίες, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, με όφελος για τη χώρα μας 72 δισ. ευρώ, οι συντονισμένες πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας με την ενιαία προμήθεια και διάθεση εμβολίων, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, ανοίγοντας με ασφάλεια τον τουρισμό και τις μετακινήσεις. Πιέσαμε από την πρώτη στιγμή για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Παρά την αρχική καθυστέρηση οι τιμές αποκλιμακώθηκαν. Καταφέραμε να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ευρωτουρκικό ζήτημα, ενώ η Ευρώπη στάθηκε δίπλα μας στην κρίση στον Έβρο. Πετύχαμε η ασφάλεια των συνόρων να είναι σήμερα ευρωπαϊκή προτεραιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα, ο αναπληρωτής υπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη για εγρήγορση, συντονισμό και αποφασιστικότητα, καθώς μια σειρά από μέτωπα παραμένουν ανοικτά. «Η ασφάλεια δοκιμάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από τους πάσης φύσεως αναθεωρητισμούς, ενώ το αίτημα για στρατηγική αυτονομία καθίσταται επίκαιρο όσο ποτέ. Η οικονομία θα βρεθεί εκ νέου στο προσκήνιο μέσα από τη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που μόνο εύκολη διαδικασία δεν είναι, αν λάβουμε υπόψη και τις ισχυρές πληθωριστικές τάσεις. Η διεύρυνση της ΕΕ είναι μια ακόμη πρόκληση της επόμενης μέρας για την Ευρώπη. Η Ελλάδα διαχρονικά, σταθερά αλλά και τα τελευταία τέσσερα χρόνια ειδικότερα στήριξε ενεργά την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων. Μια μεγαλύτερη Ευρώπη στο μέλλον θα μας φέρει μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, με κυρίαρχο το ζήτημα της αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Το Μεταναστευτικό θα συνεχίσει να δοκιμάζει τις αντοχές των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Η ενεργειακή αυτονομία βρίσκεται ήδη ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Η απασχόληση, η κλιματική αλλαγή, οι νέες τεχνολογίες αποτελούν σύγχρονες προκλήσεις που ζητούν απαντήσεις, ειδικά από τους νέους και τις νέες» εξήγησε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως οι πρόσφατες κρίσεις κατέδειξαν ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του. «Χρειάζονται συλλογικές αποφάσεις με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.Η “συνταγή” της επιτυχίας δεν βρίσκεται ούτε στις ανέξοδες πολιτικές κραυγές ούτε στον άκρατο λαϊκισμό» σημείωσε.

Καταληκτικά, ευχόμενος Χρόνια Πολλά Ευρώπη, διαμήνυσε: «Είμαστε με την Ευρώπη που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Είμαστε με την Ευρώπη της συνεργασίας, της ασφάλειας, της κοινωνικής συνοχής. Είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες, είμαστε υπερήφανοι ως Ευρωπαίοι».

Πηγή: thepresident.gr