Μ.Βαρβιτσιώτης: Η επιμονή και οι ισχυρές συμμαχίες οδήγησαν στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

0
40
Eurokinissi

«Η επιμονή, η σοβαρότητα, τα ορθά επιχειρήματα και οι ισχυρές συμμαχίες μας, οδήγησαν στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Είναι το ισχυρότερο πλαίσιο κυρώσεων που απειλεί την Τουρκία, αν δεν ακολουθήσει το δρόμο της συνεργασίας», υπογράμμισε, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής δικαίωσαν την στρατηγική του πρωθυπουργού Κ. Μητσότακη να μετατρέψει το Ελληνοτουρκικό σε Ευρωτουρκικό ζήτημα», προσέθεσε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφερόμενος στους πέντε πυλώνες κυρώσεων που απειλούν την Τουρκία και αφορούν σε πρόσωπα και σε εταιρείες, σε περιορισμό της χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα, καθώς και τομεακές κυρώσεις, όπως στον τουρισμό, στις εξαγωγές αλλά και στον τομέα της ενέργειας, αν συνεχίσει τις παράνομες γεωτρήσεις.

Επιπροσθέτως σημειώνεται πως αναφορικά με τα μηνύματα που έστειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος τόσο με τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης όσο και στην μετέπειτα τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι ο κ. Μπάιντεν επισήμανε για πρώτη φορά ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας αναμένονται να είναι καλύτερες από ποτέ, εγκαινιάζοντας τα επόμενα 200 χρόνια φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών». Ενώ, αναφορικά με την Τουρκία, όπως επισημαίνεται, ισχυρό ήταν το μήνυμά του και προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, υπογραμμίζοντας ότι τρεις χώρες προβληματίζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική: η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία. «Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει είναι η γεωστρατηγική σχέση ΕΕ- Τουρκίας, καθώς η Τουρκία αποτελεί κίνδυνο αποσταθεροποίησης όταν αντιτίθεται σε κάθε απόφαση της ΕΕ, συμμετέχει σε όλες τις περιφερειακές συγκρούσεις και με δεδομένη και την υποχώρηση της δημοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας», συμπλήρωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Πηγή: thepresident.gr