Η Πτώση των Μετοχών της LVMH και οι Επιπτώσεις στην Πολυτελή Βιομηχανία
Πριν από δεκαοκτώ μήνες, ο πρόεδρος του ομίλου LVMH, Μπερνάρ Αρνό, ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με τις μετοχές της εταιρείας να διαπραγματεύονται σε υψηλό ρεκόρ. Ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά, καθώς η πτώση της κινεζικής ζήτησης για προϊόντα όπως τσάντες Louis Vuitton και φορέματα Dior έχει οδηγήσει σε απώλειες άνω των 150 δισεκατομμυρίων ευρώ (163 δισεκατομμύρια δολάρια) στην κεφαλαιοποίηση της LVMH.

Η καθαρή περιουσία του Αρνό έχει υποβιβαστεί στην πέμπτη θέση του Bloomberg Billionaires Index, που σημαίνει ότι έχασε περισσότερα από 37 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο στην κατάταξη των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Η περιουσία του, που ανέρχεται σε περίπου 174,5 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι πάντως υψηλότερη από αυτή του Μπιλ Γκέιτς, αλλά πολύ πίσω από τον Έλον Μασκ.

Οι οικονομικές επιδόσεις του ομίλου στο τρίτο τρίμηνο απογοήτευσαν τους επενδυτές, καθώς οι πωλήσεις παρουσίασαν μείωση κατά 5%. Αυτή η πτώση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανησυχιών για επιβράδυνση των δαπανών στον τομέα της πολυτέλειας, καθώς οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να προβληματίζουν την αγορά. Σύμφωνα με το Business of Fashion, οι αναλυτές είχαν προβλέψει ανάπτυξη μεταξύ 0% και 2%.

Τα αποτελέσματα της LVMH μπορεί να υποδηλώνουν μια πιο σοβαρή κρίση για τους ανταγωνιστές της και για μικρότερους παίκτες της βιομηχανίας πολυτελείας. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα από την αγορά της Ασίας-Ειρηνικού, όπου οι πωλήσεις της LVMH, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, μειώθηκαν κατά 16%. Οι δαπάνες των Κινέζων καταναλωτών έχουν επιστρέψει στα επίπεδα της πανδημίας, παρά τις προσπάθειες αύξησης της κατανάλωσης μέσω πακέτων τόνωσης.

Επιπλέον, οι ανησυχίες για το μέλλον της εταιρείας αυξάνονται εν μέσω αναταραχών σε μερικές από τις μεγαλύτερες μάρκες της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη πώληση της Off-White και την αποχώρηση του Hedi Slimane από τη Celine τον Οκτώβριο, μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Πηγή: newsbomb.gr