Η Κλιμάκωση της Έντασης στη Μέση Ανατολή και οι Επιπτώσεις στην Παγκόσμια Οικονομία
Η πρόσφατη κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή έχει δημιουργήσει ανησυχίες για μια νέα κρίση στον τομέα της ενέργειας. Οι αναλυτές εκφράζουν φόβους για την επανεμφάνιση του πληθωρισμού, καθώς οι τιμές των καυσίμων συνεχίζουν να αυξάνονται. Η κατάσταση στις αγορές πετρελαίου είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, με τις τιμές του πετρελαίου να αναμένεται να φτάσουν ακόμη και τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η κλιμάκωση των συγκρούσεων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή φυσικού αερίου στο Ισραήλ. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι οι εργασίες στα κοιτάσματα Leviathan και Tamar ίσως ξαναρχίσουν, ωστόσο οι τρέχουσες συνθήκες δεν προδικάζουν θετικές εξελίξεις. Αν και η παραγωγή από τα δύο οικόπεδα ισοδυναμεί με σημαντικό ποσοστό της παγκόσμιας προσφοράς LNG, οι υπάρχοντες τερματικοί σταθμοί εισαγωγής στην περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένοι, γεγονός που περιορίζει την πλεονάζουσα χωρητικότητα.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs σημειώνουν πως, ακόμη και αν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, αυτό δεν θα έφερνε ουσιαστική μεταβολή στα δεδομένα σχετικά με τις τιμές του πετρελαίου και τον πληθωρισμό. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να περιορίσει ορισμένους από τους ανοδικούς κινδύνους και να διευκολύνει την επαναλειτουργία της Ερυθράς Θάλασσας.

Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία για μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ. Σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι συνέπειες στις αγορές πετρελαίου θα μπορούσαν να είναι δραματικές, καθώς το Ιράν αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οποιαδήποτε διαταραχή στην προσφορά από το Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών στην περιοχή των 90-100 δολαρίων ανά βαρέλι.

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους ύφεσης αν οι Κεντρικές Τράπεζες αναγκαστούν να παγώσουν τις μειώσεις επιτοκίων. Αυτή η κατάσταση καθιστά τις επιχειρήσεις πιο ευάλωτες σε πιέσεις λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας. Αναμφίβολα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τις ενεργειακές αγορές, με πιθανές σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: newsbomb.gr