Πρέπει να σημειωθεί ότι το όρος Chimborazo, ένα ανενεργό στρατοηφαίστειο στον Ισημερινό, επίσης έχει μια μοναδική θέση στη συζήτηση αυτή. Παρά το γεγονός ότι το Chimborazo είναι περίπου 2.590 μέτρα μικρότερο από το Έβερεστ όταν μετριέται από το επίπεδο της θάλασσας, η κορυφή του βρίσκεται 2.072 μέτρα πιο κοντά στο κέντρο της Γης, καθιστώντας την πιο προνομιακή στην προοπτική απόστασής από το κέντρο του πλανήτη.
Η εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο είναι ότι η Γη διευρύνεται γύρω από τον ισημερινό λόγω της φυγόκεντρης δύναμης που προκύπτει από την περιστροφή της. Ο Derek van Westrum, φυσικός της Εθνικής Γεωδαιτικής Έρευνας του NOAA, τονίζει ότι το Chimborazo εκμεταλλεύεται αυτή τη γεωμετρία και την περιστροφή της Γης για να βρίσκεσαι πιο μακριά από το κέντρο της σε σχέση με τα βουνά που είναι πιο ψηλά στη μέση του ωκεανού.
Επιπλέον, το Chimborazo είναι μόνο το 39ο ψηλότερο βουνό στις Άνδεις αν μετρηθεί από τη θάλασσα, αλλά ιστορικά υπήρξε ένα διάστημα στον 19ο αιώνα όταν θεωρούνταν η υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Αυτή η θεωρία προήλθε από τον Γερμανό γεωγράφο και εξερευνητή Alexander von Humboldt, ο οποίος ανέβηκε στο βουνό το 1802, φτάνοντας στα 19.300 πόδια πριν κατέβει στην κοιλάδα που αργότερα ονόμασε Λεωφόρο των Ηφαιστείων.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, φαίνεται ότι το ζήτημα του «υψηλότερου βουνού» είναι πιο περίπλοκο απ’ ότι φαίνεται αρχικά.
Πηγή: newsbomb.gr