Τίτλος: Θάνατος του Χασάν Νασράλα και οι συνέπειες για τη Χεζμπολάχ και την περιοχή
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν είναι πλέον μεταξύ των ζωντανών. «Ο Χασάν Νασράλα δεν είναι πλέον ικανός να τρομοκρατεί τον κόσμο», αναφέρεται στην ανάρτηση που έγινε στο X. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η Χεζμπολάχ δεν έχει αντιδράσει σχετικά με την τύχη του ηγέτη της. Πηγή που είναι προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο Reuters ότι ο Νασράλα είναι ζωντανός, ενώ το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε ότι είναι ασφαλής. Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος ασφάλειας δήλωσε πως η Τεχεράνη παρακολουθεί την κατάσταση.

Ο Χασάν Νασράλα έχει αναδειχθεί σε κεντρική φιγούρα της Χεζμπολάχ τα τελευταία 40 χρόνια, καταλήγοντας να γίνει σοβαρή απειλή για το Ισραήλ. Στόχος της οργάνωσης υπήρξε η καταστροφή του Ισραήλ και η κατάληψη της Γαλιλαίας. Η παρουσία του Νασράλα ως στρατηγού προσέφερε στην οργάνωση μια στρατιωτική ισχύ και περιφερειακή επιρροή, καθιστώντας τον μία από τις πιο αναγνωρίσιμες αραβικές προσωπικότητες των τελευταίων γενεών, με τη στήριξη του Ιράν.

Γεννημένος το 1960 σε φτωχή σιιτική οικογένεια στη Βηρυτό, ο Νασράλα σπούδασε θεολογία και αναμείχθηκε στο κίνημα Amal πριν γίνει ένας από τους ιδρυτές της Χεζμπολάχ. Εκλέχθηκε γενικός γραμματέας το 1992 και ηγήθηκε της οργάνωσης κατά τη διάρκεια της τελικής αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από το νότιο Λίβανο το 2000. Η σύγκρουση με το Ισραήλ καθόρισε τη διάρκειας της ηγεσίας του, καταγράφοντας σημαντικές νίκες αλλά και προκλήσεις.

Οι ομιλίες του Νασράλα είναι γνωστές για τον δυναμισμό τους και παρακολουθούνται από ακολούθους και εχθρούς. Χρησιμοποιεί τις δημόσιες τοποθετήσεις του για να κινητοποιήσει υποστήριξη, να εκφράσει απειλές και να περάσει μηνύματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι έχει επικρίνει σφοδρά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αραβικές χώρες που τις υποστηρίζουν, προκαλώντας εντάσεις στην περιοχή.

Η επιρροή του Νασράλα επεκτάθηκε και πέρα από το εσωτερικό του Λιβάνου, με την Χεζμπολάχ να εμπλέκεται σε περιφερειακές συγκρούσεις, δίνοντας έμφαση στον ανταγωνισμό μεταξύ του Ιράν και των σουνιτικών αραβικών κρατών. Παρά τις επιτυχίες που κατέγραψε για τη Χεζμπολάχ, οι υποστηρικτές και οι εχθροί αναγνωρίζουν την πολωτική του θέση στον Λίβανο, καθώς η εμπλοκή της Χεζμπολάχ στη Συρία προκάλεσε αντιδράσεις και οικονομικές συνέπειες για τη χώρα.

Σε τελευταία του ομιλία, ο Νασράλα ανέφερε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Χεζμπολάχ από τις ισραηλινές επιθέσεις και δήλωσε την πρόθεση της οργάνωσης να απαντήσει. Οι δραστηριότητές του στο πλαίσιο των συγκρούσεων που προκάλεσε ο πόλεμος της Γάζας το 2023 υπογραμμίζουν την στρατηγική που έχει σχεδιάσει για τη Χεζμπολάχ, επιβεβαιώνοντας την επιθυμία του να ενισχύσει την ομάδα στον περιφερειακό χάρτη.

Πηγή: newsbomb.gr