Θανάτωση σπάνιας πολικής αρκούδας στην Ισλανδία λόγω απειλής για ανθρώπους
Μια πολική αρκούδα, που εντοπίστηκε σε ένα απομακρυσμένο χωριό στην Ισλανδία, πυροβολήθηκε από την αστυνομία μετά από εκτίμηση ότι αποτελούσε απειλή, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών την Παρασκευή. Το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Πέμπτης, στα βορειοδυτικά της χώρας, και η απόφαση ελήφθη αφού η αστυνομία συμβουλεύτηκε την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η οποία δεν δέχθηκε να μετεγκατασταθεί η αρκούδα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας των Westfjords, Helgi Jensson, δήλωσε ότι “δεν είναι κάτι που μας αρέσει να κάνουμε”. Η αρκούδα βρέθηκε πολύ κοντά σε ένα εξοχικό σπίτι, όπου υπήρχε μια ηλικιωμένη γυναίκα. Η γυναίκα, τρομαγμένη, είχε κλειδωθεί στο επάνω όροφο καθώς η αρκούδα αναζητούσε τροφή στα σκουπίδια της, όπως εξήγησε ο Jensson.

Η εμφάνιση πολικών αρκούδων στην Ισλανδία είναι σπάνια, καθώς δεν είναι ιθαγενείς της περιοχής και συχνά φτάνουν από τη Γροιλανδία μέσω των παγόβουνων. Σύμφωνα με την Anna Sveinsdóttir, διευθύντρια επιστημονικών συλλογών στο Ισλανδικό Ινστιτούτο Φυσικής Ιστορίας, μόνο 600 πολικές αρκούδες έχουν καταγραφεί στην Ισλανδία από τον 9ο αιώνα. Η συγκεκριμένη αρκούδα ήταν η πρώτη που παρατηρήθηκε στη χώρα από το 2016.

Αν και οι επιθέσεις από πολικές αρκούδες είναι σπάνιες, με μια μελέτη να αναφέρει 73 καταγεγραμμένες επιθέσεις μεταξύ 1870 και 2014, η έλλειψη θαλάσσιων πάγων λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει οδηγήσει περισσότερες αρκούδες προς τη ξηρά, αυξάνοντας τις πιθανότητες συγκρούσεων με τους ανθρώπους. Από τις 73 επιθέσεις, 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 63 τραυματίστηκαν, με τις περισσότερες τα τελευταία χρόνια της περιόδου αυτής.

Η αστυνομία δήλωσε επίσης ότι η θανάτωση των πολικών αρκούδων είναι σημαντική όταν αυτές θεωρούνται απειλή για ανθρώπους ή ζώα, αν και οι αρκούδες προστατεύονται στην Ισλανδία. Έπειτα από συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2008 για τη διαχείριση των αρκούδων, καθορίστηκε ότι η απομάκρυνση ή η θανάτωσή τους είναι η πιο κατάλληλη ενέργεια σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η νεαρή αρκούδα, ζυγίζοντας μεταξύ 150 και 200 κιλών, θα μεταφερθεί στο Ινστιτούτο για μελέτες. Οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν την υγεία της, ελέγχοντας για παράσιτα και λοιμώξεις, και ενδεχομένως να διατηρήσουν τη γούνα και το κρανίο για τις συλλογές του Ινστιτούτου. Δεν εντοπίστηκαν άλλες αρκούδες στην περιοχή, παρά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ελικόπτερο της ακτοφυλακής.

Πηγή: newsbomb.gr