Τα σχέδια του Έντι Ράμα για τη δημιουργία κρατιδίου μουσουλμάνων στην Αλβανία
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής Hurriyet, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα επεξεργάζεται σχέδια για την ίδρυση ενός κρατιδίου που θα προορίζεται για τους Μπεκτασήδες στην Αλβανία, μιμούμενος το μοντέλο του Βατικανού. Αυτό το νέο κράτος θα έχει τη δική του διοίκηση, διαβατήρια και σύνορα και θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα Τίρανα. Σκοπός του θα είναι η προώθηση της θρησκευτικής ανεκτικότητας, με σχετικές ρυθμίσεις να περιλαμβάνουν την ελεύθερη κατανάλωση αλκοόλ και την ελευθερία του ντυσίματος για τις γυναίκες.

Η πρόσφατη συνάντηση του Έντι Ράμα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ενδέχεται να σχετίζεται με αυτές τις προθέσεις. Η στενή σχέση μεταξύ των δύο ηγετών μπορεί να διευκολύνει την προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας, δεδομένων των ιστορικών δεσμών της Τουρκίας με τους Μπεκτασήδες.

Σε δημοσίευμα των New York Times αναφέρεται ότι το κρατίδιο των Μπεκτασήδων θα έχει περίπου τέσσερις φορές μικρότερη έκταση από το Βατικανό, καλύπτοντας περίπου 11 εκτάρια. Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποιες χώρες θα αναγνωρίσουν αυτό το νέο κρατίδιο.

Ο Ράμα, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως μη θρησκευόμενος καθολικός, έχει εξηγήσει ότι μόνο λίγοι από τους κοντινούς του συνεργάτες είναι ενήμεροι για το σχέδιο, ενώ δεν έχει ενημερώσει άλλους συμμάχους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με αυτή την πρωτοβουλία. Πηγή: newsbomb.gr