Συμφωνία Χαμάς και Φατάχ για την Μεταπολεμική Διακυβέρνηση της Γάζας
Οι διήμερες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο μεταξύ των αντιπροσωπειών της Χαμάς και της Φατάχ ολοκληρώθηκαν χθες, με σκοπό την ανεύρεση μιας κοινής στρατηγικής για την «επόμενη μέρα» στη μεταπολεμική Γάζα. Σύμφωνα με αναφορές από το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE και το αραβόφωνο Sky News, οι δυο παλαιστινιακές παρατάξεις συμφώνησαν στη δημιουργία μιας επιτροπής τεχνοκρατών, 10 ή 15 ατόμων, χωρίς κομματική δέσμευση, υπεύθυνης για τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά την πολεμική σύγκρουση.

Οι τομείς στους οποίους θα εστιάσει η επιτροπή περιλαμβάνουν τη λειτουργία των υγειονομικών υπηρεσιών, την ανοικοδόμηση, τη στέγαση και την επαναλειτουργία των σχολείων, ενισχύοντας την κοινωνική επανένταξη των κατοίκων της περιοχής. Η επιτροπή θα υπάγεται στην παλαιστινιακή κυβέρνηση της Ραμάλα, με χρηματοδότηση από την Παλαιστινιακή Αρχή. Ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός, Μοχάμαντ Μουστάφα, είχε πρωτοστατήσει στη δημιουργία μιας «Εθνικής Επιτροπής Ανοικοδόμησης της Γάζας», λίγο πριν τις συνομιλίες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αντιπροσωπείες των δύο παρατάξεων έθεσαν ως πρώτο θέμα τη συνδιαχείριση και επαναλειτουργία του φυλακίου της Ράφα, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα την Αίγυπτο. Και οι δύο πλευρές και η Αίγυπτος είναι ενάντιες στην πιθανότητα επιβολής ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης στη Γάζα και στους εξωτερικούς διαδρόμους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά από το 2007, η Χαμάς εξετάζει την ιδέα της συνεργασίας με τη Φατάχ, σε μια προσπάθεια να βρουν κοινό έδαφος. Ωστόσο, η κατάσταση στο έδαφος παραμένει δύσκολη, καθώς η Γάζα είναι υπό πλήρη ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο και η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει τις επιθυμητές αλλαγές.

Επιπλέον, η Αίγυπτος φαίνεται να τηρεί μια σιγή ιχθύος σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα, αν και παλαιότερα διατηρούσε έναν δίαυλο επικοινωνίας με το Ισραήλ. Αυτός ο δίαυλος έχει ατονήσει τα τελευταία δύο μήνες, ιδίως μετά τις αποκαλύψεις για σήραγγες που συνδέουν το αιγυπτιακό έδαφος με τη νότια Γάζα, προσφέροντας στην Χαμάς τη δυνατότητα για προμήθεια όπλων.

Πηγή: newsbomb.gr