Στήριξη της Ουκρανίας και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα από τους Υπουργούς Άμυνας της G7
Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) εκφράζουν την υποστήριξή τους στην “μη αναστρέψιμη πορεία της Ουκρανίας προς την πλήρη ευρωατλαντική ενσωμάτωση, περιλαμβάνοντας την ένταξή της στο ΝΑΤΟ”. Αυτή η δήλωση έγινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Νάπολη της Ιταλίας. Κάλεσαν επίσης για συνεχόμενη και αυξανόμενη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, προκειμένου να στηριχθεί στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία.

Επιπλέον, οι υπουργοί της G7 αναφέρθηκαν στα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Λωρίδα της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική κρίση είναι αυξανόμενη λόγω της σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ. Τόνισαν την ανάγκη για μια άμεση κατάπαυση πυρός, την απελευθέρωση ομήρων, καθώς και για σημαντική αύξηση των ανθρωπιστικών ροών στην περιοχή. Στην κοινή τους δήλωση, επεσήμαναν επίσης τη συνεχιζόμενη πορεία προς μια λύση δύο κρατών.

Οι υπουργοί Άμυνας εξέφρασαν ανησυχίες για τις “απειλές” που αντιμετωπίζει η αποστολή του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης στον Λίβανο (UNIFIL). Ανησυχούν για τις συνέπειες των πρόσφατων εξελίξεων στη χώρα και τη δυνατότητα κλιμάκωσης της βίας, καλώντας όλες τις πλευρές να προστατεύσουν τους ειρηνευτές.

Η Ιταλία προεδρεύει της G7 για το 2024 και η ομάδα περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιαπωνία. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας.

Πηγή: newsbomb.gr