Σχέδιο Ράμα για Δημιουργία Μουσουλμανικού Κράτους Μπεκτασήδων στην Αλβανία Προκαλεί Διαμαρτυρίες
Αντιδράσεις προκλήθηκαν από το σχέδιο του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για την ίδρυση ενός κυρίαρχου μουσουλμανικού κράτους Μπεκτασήδων, ακολουθώντας το μοντέλο του Βατικανού. Το νέο κράτος θα ονομάζεται «κυρίαρχο κράτος του τάγματος (της σέκτας) των Μπεκτασήδων» και θα είναι ενσωματωμένο σε 270 στρέμματα στην ανατολική πλευρά των Τιράνων, καθιστώντας το το μικρότερο κράτος στον κόσμο κατά τους New York Times. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του θα είναι η χαλαρή κατανάλωση αλκοόλ και η ελευθερία στην ένδυση των γυναικών. Επικεφαλής θα είναι ο πνευματικός ηγέτης της κοινότητας στην Αλβανία, Εντμόντ Μπραχίμαϊ.

Ειδικοί και παράγοντες της κοινότητας των Μπεκτασήδων εκφράζουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με την ανάγκη για αυτό το κράτος. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτών Τουρκίας, Ζεϊνέλ Αμπιντίν Κοτς, δήλωσε ότι η πίστη τους δεν μπορεί να συνδεθεί με την έννοια ενός θρησκευτικού κράτους. Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης της κοσμικότητας, σημειώνοντας ότι η παρουσία περίπου 115.000 Μπεκτασήδων στην Αλβανία, που αντιπροσωπεύει το 5% του πληθυσμού, δεν δικαιολογεί τη δημιουργία ενός ξεχωριστού κράτους.

Ο Αλί Μπακίζ, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτών – Μπεκτασήδων, συμφωνεί, τονίζοντας ότι η πίστη δεν είναι συμβατή με την έννοια του θρησκευτικού κράτους. Υποστηρίζει ότι ο τρόπος ζωής των Αλεβιτών – Μπεκτασήδων βασίζεται στην ελευθερία και την ανεκτικότητα, και ένα θρησκευτικό κράτος θα αντίκειται σε αυτές τις αρχές.

Ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτών – Μπεκτασήδων στην Τουρκία, Χουσεΐν Γκιουζέλγκιουλ, επισημαίνει ότι αν και υποστηρίζει την αναγνώριση της πίστης τους, θεωρεί επίσης ότι η σύνθεση πίστης και κράτους δεν είναι βιώσιμη. Η θέση του είναι ότι σε χώρες όπου επικρατούν η ανεκτικότητα και η ειρήνη, δεν μπορεί να υπάρξει ένα θρησκευτικό κράτος.

Πηγή: newsbomb.gr