Σχέδια Χαμάς για Επιθέσεις στο Ισραήλ Από Πριν την Έναρξη της Σύγκρουσης
Θανατηφόρες επιθέσεις που θυμίζουν την 11η Σεπτεμβρίου σχεδίαζε η Χαμάς, πολύ πριν από την εισβολή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Αυτό προκύπτει από μια σειρά εγγράφων που κατάσχεσαν οι ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα και που περιλαμβάνουν 59 σελίδες στα αραβικά, οι οποίες έχουν περιέλθει στην κατοχή της Washington Post. Τα αρχεία αποκαλύπτουν συνδυασμένες επιθέσεις, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τρένα, πλοία και ακόμα και αμάξια με άλογα, αν και πολλά από αυτά τα σχέδια αξιολογήθηκαν από ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας ως κακοσχηματισμένα και ανέφικτα.

Ένα από τα πιο ενδεικτικά έγγραφα είναι μια παρουσίαση 36 σελίδων, που κατασχέθηκε σε φυλάκιο της Χαμάς στη βόρεια Γάζα στις 10 Νοεμβρίου, η οποία περιγράφει στρατηγικές επιθέσεις στο Ισραήλ από πολλαπλά μέτωπα, με αρκετούς στόχους, όπως στρατιωτικά κέντρα και εμπορικές περιοχές. Τέτοια σχέδια περιλαμβάνουν τη χρήση σιδηροδρομικών δικτύων για τη μεταφορά μαχητών και εκρηκτικών, περιγράφοντας σενάρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μέγιστη ζημιά.

Στο περιεχόμενο των εγγράφων περιλαμβάνονται και επιστολές του ηγέτη της Χαμάς, Γιάχια Σινουάρ, προς ανώτερους αξιωματούχους του Ιράν. Σε αυτές, ζητούσε χρηματοδότηση και εκπαίδευση για νέους μαχητές της Χαμάς, ζητώντας συγκεκριμένα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των δυνάμεών του. Η Χαμάς φαίνεται να προσπαθεί να στραφή σε Ιρανούς συμμάχους της για υποστήριξη σε στρατηγικές αντιπαραθέσεις με το Ισραήλ, αν και δεν είναι σαφές αν το Ιράν γνώριζε ή απάντησε στις επιστολές.

Ένα από τα πιο ιδιότυπα σχέδια περιελάμβανε τη χρήση ιππήλατων αμαξών ως μια μοντέρνα μορφή μεταφοράς για τους μαχητές. Σύμφωνα με την παρουσίαση, η Χαμάς επιχειρούσε να αναβιώσει αρχαίους τρόπους μεταφοράς, που θα προσέφεραν τη δυνατότητα στους μαχητές να κινηθούν γρήγορα και αθόρυβα.

Το σχέδιο επισημαίνει επίσης την επιθυμία της Χαμάς να ενισχύσει τη σύνδεση και την προετοιμασία των εξωτερικών μετώπων (Λίβανος, Συρία και Σινά), δείχνοντας ότι η στρατηγική της ζητούσε μια ευρύτερη συμμετοχή και συνεργασία με συμμάχους στην περιοχή.

Συνολικά, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η Χαμάς δεν σχεδίαζε μόνο άμεσες επιθέσεις, αλλά και μια ευρύτερη στρατηγική που σκοπεύει στη διάλυση του ισραηλινού κράτους. Αυτή η στρατηγική φαίνεται να συνδυάζεται με την πεποίθηση ότι οι βάσεις υποστήριξης και οι στρατηγικές νίκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω εμπλοκή και κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Πηγή: newsbomb.gr