Πιθανή Ισραηλινή Επίθεση κατά του Ιράν και οι Πολιτικές Επιπτώσεις στο Εσωτερικό των ΗΠΑ
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τη βεβαιότητα στο CNN ότι η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, σε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί πριν από τις 5 Νοεμβρίου. Αυτή η ενδεχόμενη κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αστάθεια στη Μέση Ανατολή, κάτι που αναλυτές συνδέουν με την πολιτική του προεδρικού διδύμου Μπάιντεν και Χάρις, ειδικά κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ.

Η κλιμακούμενη σύγκρουση στην περιοχή έχει καταστεί σημαντικό ζήτημα στην προεκλογική ατζέντα των Ηνωμένων Πολιτειών, με τους Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις να δέχονται πιέσεις από διαφορετικές πλευρές: οι υποστηρικτές των Παλαιστινίων ζητούν μεγαλύτερη στήριξη για αυτούς, ενώ οι υποστηρικτές του Ισραήλ απαιτούν τη συνέχιση της στήριξης προς τη φίλη χώρα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ διέρχονται από μία περίοδο έντασης, με την πρόσφατη «απειλή» των ΗΠΑ να αφορά την ανάγκη για το Ισραήλ να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας ή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες στη στρατιωτική στήριξη. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν απέστειλαν επιστολή στους ισραηλινούς ομολόγους τους για να επισημάνουν αυτή την ανησυχία, χωρίς όμως να υπογραφεί από τους Μπάιντεν ή Χάρις.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι η παράδοση των αντι-βαλλιστικών συστημάτων Thaad στο Ισραήλ έχει ολοκληρωθεί, πιθανότατα ως μέτρο προστασίας απέναντι σε ενδεχόμενες αντεπιθέσεις από το Ιράν. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου φέρεται να είναι σε συντονισμό με την αμερικανική πολιτική και εμφανίζεται ευαίσθητος στις πολιτικές επιπτώσεις που έχει η στάση του Ισραήλ στις ΗΠΑ. Σημαντική είναι η πτώση των ποσοστών της Καμάλα Χάρις σε περιοχές με ισχυρή παρουσία αραβικού πληθυσμού, αντανακλώντας την ένταση που προκύπτει από την πολιτική κατάσταση.

Τέλος, οι επικρίσεις από πλευράς Ντόναλντ Τραμπ και άλλων ριαλιστών δεν έχουν σταματήσει, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι οδηγεί τον κόσμο σε χάος.

Πηγή: newsbomb.gr