Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Σωτήρης Λίβας, περιγράφει την προσωπικότητα του Γκιουλέν ως “τεράστια αλλά και αμφιλεγόμενη”, αναφέροντας ότι η πολιτική και θρησκευτική του επιρροή σε μια μεγάλη διάρκεια ιστορικού χρόνου άλλαξε την κατεύθυνση του Ισλάμ στην Τουρκία. Επισήμανε ότι ο Γκιουλέν έχει επηρεάσει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, ειδικά τους πιστούς μουσουλμάνους της Ανατολίας, καθώς τους προσέφερε αυτοπεποίθηση και οικονομική δύναμη.
Αν και ο Γκιουλέν κατηγορήθηκε από την κυβερνητική πλευρά πως είχε κρυφές πολιτικές βλέψεις, ο Λίβας εκφράζει την πεποίθηση ότι δεν είχε τέτοια σχέδια. Αντιθέτως, η πολιτική του παρουσία σχετίζεται με την ανάπτυξη του Ισλάμ στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, σημαντικό ποσοστό των υποστηρικτών του κινήματος Χιζμέτ εγκατέλειψε την Τουρκία, επηρεάζοντας τη διεθνοποίηση της οργάνωσης. Αν και η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το κίνημα ως τρομοκρατική οργάνωση, η υπεραφθονία των υποστηρικτών του φανερώνει ότι η επιρροή του παραμένει ισχυρή.
Ο Λίβας σημειώνει επίσης πως ο Ερντογάν χρησιμοποίησε τον Γκιουλέν προκειμένου να εξαλείψει την κεμαλική αντιπολίτευση, αλλά στον τέλος αντελήφθηκε ότι έπρεπε να απαλλαγεί από τον ίδιο και το κίνημα του. Ο θάνατος του Γκιουλέν μπορεί να προσφέρει στον Ερντογάν την ευκαιρία να ενισχύσει την εξουσία του, καθώς ο Γκιουλέν αποτελούσε μια σημαντική προσωπικότητα που είχε ήδη απομακρυνθεί από την ηγεσία του κινήματος.
Καταλήγοντας, ο Σωτήρης Λίβας εκτιμά ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία θα καθοριστούν από άλλους παράγοντες και όχι από την παρουσία ή την απουσία του κινήματος Χιζμέτ, το οποίο έχει υποστεί εκτενή δαιμονοποίηση. Όποια κοινωνική ή πολιτική αλλαγή θα εξαρτάται περισσότερο από διεθνείς επιρροές παρά από την εσωτερική κατάσταση.
Πηγή: newsbomb.gr