Ο θάνατος του Χασάν Νασράλα και οι συνέπειες για τη Χεζμπολάχ και την περιοχή
Μια παρουσιάστρια ειδήσεων του τηλεοπτικού καναλιού Al-Mayadeen του Λιβάνου έδειξε εμφανώς την απόλυτη αναστάτωσή της ενώ ανακοίνωνε τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, το Σάββατο. Λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση της Χεζμπολάχ ότι ο Νασράλα είχε πεθάνει από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό, η παρουσιάστρια πάσχιζε να κρατήσει την ψυχραιμία της, με τη φωνή της να σπάει καθώς μετέφερε την τραγική είδηση.

Ο Χασάν Νασράλα ηγείτο της Χεζμπολάχ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετατρέποντας το κίνημα σε σοβαρή πολιτική και στρατιωτική δύναμη στην περιοχή. Ήταν ένας από τους κύριους συμμάχους του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, με τη Χεζμπολάχ να παίζει κεντρικό ρόλο στο δίκτυο των δυνάμεων που υποστηρίζει η Τεχεράνη στη Μέση Ανατολή, γνωστό ως «άξονας αντίστασης» κατά του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η απώλεια του Νασράλα έχει σοκαριστεί την περιοχή, καθώς φέρνει νέα κινητικότητα στις εντάσεις μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, ενόψει της πρόσφατης κλιμάκωσης της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα. Με τον θάνατό του, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την επιβίωση της Χεζμπολάχ και τις πιθανές αντιδράσεις από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού ισραηλινού πλήγματος κατά της σιιτικής μαχητικής οργάνωσης.

Ο Ισραηλινός στρατός προχώρησε σε δήλωση αναφέροντας ότι η εκκαθάριση του Νασράλα καθιστά τον κόσμο πιο ασφαλή, μιλώντας χαρακτηριστικά για τον Νασράλα ως έναν από τους πιο επικίνδυνους εχθρούς του Ισραήλ στην ιστορία. Από την πλευρά του, το Ιράν έχει ανακοινώσει ότι θα προβεί σε αντίποινα, υποδεικνύοντας ότι οι πρόσφατες επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση. Ωστόσο, η Τεχεράνη δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει αν θα κινηθεί στρατιωτικά κατά του Ισραήλ.

Ο Νασράλα ήταν γνωστός για τη δέσμευσή του να συνεχίσει την αντίσταση κατά του Ισραήλ, και η επίδρασή του στη Χεζμπολάχ θα κριθεί από την ικανότητα του κινήματος να επιβιώσει χωρίς τη δική του ηγεσία. Πηγή: newsbomb.gr