Ο Άγριος Αγώνας για την Προστασία του Αμαζονίου Από τις Πυρκαγιές και την Κλιματική Αλλαγή
Ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή που προκαλούν οι πυρκαγιές στα τροπικά δάση του Αμαζονίου, οι οποίες αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ εξαιτίας της ξηρασίας. Από το 1985 έως το 2023, η αποψίλωση έχει οδηγήσει σε απώλεια 12,5% της φυτικής κάλυψης του Αμαζονίου, κάτι που ισοδυναμεί με 880.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης που έχουν χαθεί στις χώρες της περιοχής.

Η κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρει το δίκτυο επιστημόνων World Weather Attribution, ανεβάζει τον κίνδυνο και την ένταση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο και το Pantanal, απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Οι χώρες που πλήττονται περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, τον Ισημερινό, την Κολομβία και τη Βολιβία, με σοβαρές επιπτώσεις στον τρόπο ζωής περίπου 47 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν κοντά στους ποταμούς του Αμαζονίου.

Οι πυρκαγιές, που εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, έχουν προκαλέσει έκτακτες καταστάσεις, όπως αυτή που βιώνει ο Ισημερινός, ο οποίος αντιμετωπίζει ενεργειακές ελλείψεις λόγω της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 60 ετών. Στη Βραζιλία, οι καύσωνες και οι καπνοί έχουν μειώσει την ορατότητα σε μεγάλες πόλεις, δημιουργώντας ανησυχητικές συνθήκες.

Αναφορές από την υπηρεσία παρακολούθησης της ατμόσφαιρας Copernicus κάνουν λόγο για τις χειρότερες πυρκαγιές στους υγρότοπους του Αμαζονίου και του Pantanal εδώ και δύο δεκαετίες. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ζούγκλα του Αμαζονίου, η οποία εκτείνεται σε εννέα χώρες, παίζει κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Η ΜΚΟ RAISG καλεί τις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής να εγκαταλείψουν τα ορυκτά καύσιμα, να μετασχηματίσουν τη γεωργία και να προστατεύσουν τα εδάφη των αυτόχθονων πληθυσμών και των υπερασπιστών του περιβάλλοντος. Οι επιπτώσεις της οικολογικής καταστροφής είναι σοβαρές και συνδέονται άμεσα με ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, που μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και την άγρια ζωή.

Πηγή: newsbomb.gr