Ντέμης Χασάμπης: Βραβείο Νόμπελ Χημείας για την Επανάσταση στην Πρόβλεψη Δομών Πρωτεϊνών
Ο Ντέμης Χασάμπης, γνωστός και ως Δημοσθένης, είναι Κυπριακής καταγωγής επιστήμονας και ιδρυτής της DeepMind, ο οποίος βραβεύθηκε με το Νόμπελ Χημείας 2024 για την καινοτόμο συμβολή του στην πρόβλεψη των δομών πρωτεϊνών μέσω του AlphaFold2. Μαζί με τους συναδέλφους του, Ντέιβιντ Μπέικερ και Τζον Τζάμπερ, τιμήθηκε για την εργασία τους πάνω στη δομή των πρωτεϊνών, επιλύοντας ένα πρόβλημα που υφίσταται εδώ και 50 χρόνια.

Το AlphaFold, το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν, επιτρέπει την πρόβλεψη της τρισδιάστατης δομής πρωτεϊνών με βάση τη σειρά των αμινοξέων τους. Έχουν ήδη τιμηθεί με το βραβείο Λάσκερ το 2023 και είναι ευρέως αναγνωρίσιμοι για την επιδραστική τους εργασία.

Ο Ντέμης Χασάμπης γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1976 στην Αγγλία και είναι ερευνητής στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και νευροεπιστήμονας. Κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, διακρίθηκε στο σκάκι, αποκτώντας τον τίτλο του μέτρ σε ηλικία 13 ετών. Σπούδασε επιστήμη υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ και εργάσθηκε σε εταιρείες ανάπτυξης ηλεκτρονικών παιχνιδιών πριν συνεχίσει τις σπουδές του με διδακτορικό δίπλωμα στη γνωσιακή νευροεπιστήμη.

Ο Ντέμης Χασάμπης είναι ο δεύτερος Κύπριος που βραβεύεται με Νόμπελ, καθώς το 2010 ο Χριστόφορος Πισσαρίδης τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών. Ο πατέρας του είναι Κυπριακής καταγωγής και η μητέρα του κινεζικής από τη Σιγκαπούρη.

Η επιτυχία του Χασάμπη τον έχει καθιερώσει ως έναν από τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους παγκοσμίως. Ο Έλον Μασκ τον έχει αποκαλέσει «υπερήρωα της Τεχνητής Νοημοσύνης» και τον θαυμάζει για τις γνώσεις του στον τομέα αυτό, καθώς ο Χασάμπης είναι ειδικός σε ζητήματα Artificial Intelligence (AI).

Πηγή: newsbomb.gr