Κρίσιμη Κατάσταση στη Μέση Ανατολή με την Κλιμάκωση των Επιθέσεων κατά της Χεζμπολάχ και τη Δολοφονία του Νασράλα
Τα πρόσφατα γεγονότα στον Λίβανο, περιλαμβάνοντας τη δολοφονία του Νασράλα και άλλων σημαντικών μελών της Χεζμπολάχ, σημειώνουν μια σημαντική αύξηση της έντασης στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής, κυρίως ανάμεσα στο Ισραήλ και την ισχυρή λιβανέζικη παραστρατιωτική οργάνωση. Ο Χασάν Νασράλα, αρκετά γνωστός και διχαστικός ηγέτης της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκε σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς που κατέστρεψαν κτήρια στη νότια Βηρυτό, με την οργάνωση να προσπαθεί να αναρρώσει από αυτές τις απώλειες.

Ο Νασράλα είχε καθοδηγήσει τη Χεζμπολάχ από το 1992, συμμετέχοντας σε πολλές σημαντικές μάχες ενάντια στο Ισραήλ και επηρεάζοντας την πολιτική και στρατιωτική εξέλιξή της. Υπό την ηγεσία του, η Χεζμπολάχ αναδείχθηκε σε κεντρικό στρατηγικό παράγοντα στον Λίβανο, παρέχοντας υποστήριξη και σε άλλες παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Από την άλλη, ο Ναμπίλ Καούκ, αναπληρωτής επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ, και ο Ιμπραήμ Ακίλ, που ηγήθηκε ελίτ μονάδων, επίσης σκοτώθηκαν στις επιδρομές, προκαλώντας περαιτέρω σοβαρές απώλειες στην ηγεσία της οργάνωσης. Ο Καούκ θεωρούνταν πιθανός διάδοχος του Νασράλα, ενώ ο Ακίλ είχε ιστορικό συμμετοχής σε κρίσιμες επιθέσεις, όπως η βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό.

Η απώλεια αυτών των ηγετών έχει δημιουργήσει κενά στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ. Ο Ναίμ Κασέμ, αναπληρωτής αρχηγός από το 1991, θεωρείται το πιο υψηλόβαθμο μέλος που απομένει και έχει παραμείνει ενεργός στη δημόσια σφαίρα, ενώ ο Χασίμ Σαφιεντίν, ξάδελφος του Νασράλα, φαίνεται ότι θα αναλάβει τη σκυτάλη.

Η Χεζμπολάχ είχε καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο στη Συρία, υποστηρίζοντας τον Μπασάρ Άσαντ και εμπλέκεται ενεργά σε στρατηγικές κινήσεις στον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή, διατηρώντας την στήριξή της από το Ιράν. Με τις απώλειες να είναι πλέον σημαντικές, αναμένονται εξελίξεις σχετικά με την ηγεσία και τη στρατηγική της οργάνωσης.

Πηγή: newsbomb.gr