Κίνδυνοι Διακοπής Ροών Πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ και οι Επιπτώσεις στην Παγκόσμια Αγορά Ενέργειας
Μια εντεινόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή επαναφέρει στο επίκεντρο τη σημασία των Στενών του Ορμούζ, μίας από τις πιο κρίσιμες πετρελαϊκές διαδρομές του κόσμου. Αυτή η ναυτική οδός, που βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, είναι καθοριστική για τη σύνδεση των πετρελαιοπαραγωγών της περιοχής με αγορές στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Το 2022, η ροή πετρελαίου μέσω αυτής της οδού ανήλθε σε 21 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ποσοστό που αντιπροσωπεύει περίπου το 21% του παγκόσμιου εμπορίου αργού.

Οι ενεργειακοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι μια διακοπή ή αποκλεισμός στη ναυσιπλοΐα μέσω του Στενού του Ορμούζ θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες θα μπορούσαν να υπερβούν τα 100 δολάρια το βαρέλι. Ο Άλαν Γκέλντερ, ενεργειακός αναλυτής στο Wood Mackenzie, τόνισε ότι το ενδεχόμενο να συμβεί μια στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν θα μπορούσε να αναδείξει μία τέτοια κρίσιμη κατάσταση, δεδομένου ότι από εκεί περνά το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών αργού.

Ταυτόχρονα, σχόλια όπως του Σαουλ Κάβονιτς από την MST Financial επισημαίνουν ότι οι διακοπές του εφοδιασμού μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπερβολική αύξηση των τιμών, ενδεχομένως φτάνοντας μέχρι και τα 150 δολάρια το βαρέλι. Ο Bjarne Schieldrop, αναλυτής στη σουηδική τράπεζα SEB, υποστηρίζει επίσης ότι τυχόν σοβαρές διαταραχές στην περιοχή θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τις τιμές σε εντελώς αδιανόητα επίπεδα.

Η υπόσχεση του Ισραήλ για αντεπίθεση στο Ιράν μετά από πρόσφατες επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους προσθέτει μια επιπλέον διάσταση στην ενεργειακή κρίση. Το Ιράν, που έχει δηλώσει πως θα αντιδράσει σφοδρά σε νέες επιθέσεις, είναι σημαντικός παράγοντας της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

Η κατάσταση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στο πετρέλαιο. Ο Warren Patterson από την ING προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε διακοπή των ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις και στις αγορές φυσικού αερίου. Οι συνέπειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ, ειδικά ενόψει του χειμώνα, όπου η ζήτηση για θέρμανση αυξάνεται.

Εν κατακλείδι, οι ενδεχόμενες διακοπές στην περιοχή δημιουργούν ένα σκηνικό που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τους παγκόσμιους ενεργειακούς προμηθευτές και τις αγορές.

Πηγή: newsbomb.gr