Η Σημαντική Συνάντηση Σολτς και Ερντογάν για την Αμυντική Συνεργασία και την Κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε ότι το ζήτημα των προμηθειών Eurofighter στην Τουρκία είναι «έργο σε εξέλιξη». Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Anadolu, το Βερολίνο έχει εγκρίνει πωλήσεις όπλων στην Τουρκία και προτίθεται να επενδύσει περαιτέρω σε αυτές.

Στη διάρκεια των συνομιλιών, επικεντρώθηκαν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον Σόλτς να επαναλαμβάνει την έκκληση του για κατάπαυση του πυρός και αποκλιμάκωση της κατάστασης. Δήλωσε ότι το Ισραήλ διατηρεί δικαίωμα αυτοάμυνας, αλλά υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία της Τουρκίας να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Γερμανία και να ξεπεράσει τις προηγούμενες δυσκολίες όσον αφορά την προμήθεια προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας. Παράλληλα, προχώρησε σε νέες δηλώσεις κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας τον ως διακρατή τον πόλεμο πραγματικά «εκτός ορίων».

Ο Σόλτς, επιπλέον, προειδοποίησε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία μορφή απάνθρωπου αποκλεισμού, όπως ο αντισημιτισμός και η ισλαμοφοβία. Σύμφωνα με ανάλυση της DW, ο Σόλτς αναμένεται να ασκήσει πίεση στον Ερντογάν για ενισχυμένη συνεργασία στο μεταναστευτικό, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να πείσει τον καγκελάριο για την άρση των γερμανικών επιφυλάξεων σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στην Άγκυρα.

Πηγή: newsbomb.gr