Δυστυχώς, τις τελευταίες ώρες η πόλη έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα, καθώς οι κάτοικοί της απομακρύνθηκαν λόγω του τυφώνα «Μίλτον», λίγο αφού προηγήθηκε ο τυφώνας «Έλεν». Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ Καλυμνίων, Κρις Αλαχούζος, επισήμανε τις τεράστιες ζημιές που υπήρξαν από τον προηγούμενο τυφώνα, που επηρεάσαν σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις και τις κατοικίες στην παραλιακή ζώνη.
Η ερχόμενη καταιγίδα «Μίλτον» αναμένονται να είναι η πιο καταστροφική που έχει πλήξει την περιοχή τα τελευταία 100 χρόνια, με ανέμους που μπορεί να φτάσουν τα 280 χλμ/ώρα και κύματα ύψους άνω των 4,5 μέτρων. Οι κάτοικοι ανησυχούν για τις συνέπειες αυτής της φυσικής καταστροφής.
Στην ιστορία του Τάρπον Σπρινγκς, η ελληνική κοινότητα έχει σήσει βάσεις, με τον Ιωάννη Κόκκορη να είναι ο πρώτος Έλληνας που εγκαταστάθηκε εκεί το 1903. Ήρθε από τη Νέα Υόρκη, όπου δούλευε ως σφουγγαράς. Μετά τον Κόκκορη, το 1905, μαζί με τον Σπύρο Βουτέρη, ναύλωσαν ένα καΐκι με όνομα «Ελπίδα» και ξεκίνησαν την αλίευση σφουγγαριών. Οι τεχνικές τους ήταν οι ίδιες που ακολουθούσαν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προσελκύσουν και άλλους νησιώτες να συμμετάσχουν στη νέα τους επιχείρηση.
Η βιομηχανία σφουγγαριών εξελίχθηκε σε μια από τις πιο σημαντικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις στη Φλόριντα, αποφέροντας εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Έως το 1950, η παραγωγή σφουγγαριών από το Τάρπον Σπρινγκς κάλυπτε το 45% της αγοράς σφουγγαριών των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι επιδημίες και οι περιβαλλοντικές καταστροφές οδήγησαν τους σπογγαλιείς να αναζητήσουν άλλες πηγές εισοδήματος, και η σπογγαλιεία μετατράπηκε σε τουριστική ατραξιόν.
Στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου, που αποτελεί το κέντρο της θρησκευτικής και πολιτιστικής ζωής του Τάρπον Σπρινγκς, πραγματοποιούνται σημαντικές θρησκευτικές γιορτές, όπως αυτή των Θεοφανείων. Αυτή η τελετή, που διεξάγεται κάθε 6 Ιανουαρίου, θυμίζει την κληρονομιά της σπογγαλιείας και την προσευχή των αλιέων για βοήθεια στο επικίνδυνο επάγγελμά τους.
Πηγή: newsbomb.gr