Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Λίβανο και η δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ
Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει εισέλθει σε μια νέα, κλιμακούμενη φάση στον πόλεμο κατά του Ισραήλ, μια εξέλιξη που αναμένεται να γίνει εμφανής τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, το Ιράν δήλωσε ότι «το πνεύμα της αντίστασης θα ενισχυθεί» μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος θεωρούνταν ο εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023, που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο θάνατος του Σινουάρ είναι μια σημαντική νίκη για το Ισραήλ, καθώς αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τη Χαμάς, που έχει εξελιχθεί σε μια ισχυρή στρατιωτική οργάνωση. Δεν σκοτώθηκε σε οργανωμένη επιχείρηση ειδικών δυνάμεων, αλλά σε τυχαία συνάντηση με ισραηλινές δυνάμεις στη Ράφα, στη νότια Γάζα. Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε δείχνει τον Σινουάρ να κείται νεκρός ερειπωμένο κτίριο, ντυμένος με εξοπλισμό μάχης.

Επιπλέον, οι στρατιωτικές απώλειες του Ισραήλ από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο ανέρχονται σε 55 νεκρούς στρατιώτες και 500 τραυματίες. Η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι έχει καταστρέψει 20 ισραηλινά τανκς, τέσσερις στρατιωτικές μπουλντόζες και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πρόσφατες μάχες.

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο από drone με τον Σινουάρ, ο οποίος φαίνεται να έχει υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς. Η ιρανική αποστολή στο ΟΗΕ δήλωσε ότι οι συνθήκες του θανάτου του Σινουάρ ενδέχεται να ενισχύσουν το «πνεύμα της αντίστασης». Συγκεκριμένα, ανέφερε πως οι μουσουλμάνοι θα βλέπουν τον Σινουάρ ως μάρτυρα, γεγονός που θα κινητοποιήσει τις κοινοτικές αξίες αντίστασης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι η νίκη κατά της Χαμάς είναι σημαντική αλλά δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου, καθώς οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν έως ότου διανεμηθούν οι όμηροι που συνελήφθησαν. Ο πρωθυπουργός σχημάτισε επανειλημμένα τις πολεμικές του στόχους και επεσήμανε την ανάγκη για ενότητα και σταθερότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αυξάνονται.

Η οικογένεια του Σινουάρ έχει σημαντική ιστορία με το Ισραήλ, καθώς ο ίδιος γεννήθηκε το 1962 στη Λωρίδα της Γάζας και καταδικάστηκε για τη δολοφονία Παλαιστινίων πληροφοριοδοτών. Αφέθηκε ελεύθερος ως μέρος μιας συμφωνίας ανταλλαγής το 2011. Ο Σινουάρ υπήρξε σημαντικός παράγων στις ταραχές της περιοχής, ενώ η δολοφονία του έχει προκαλέσει ανησυχίες για την κατάσταση των υπόλοιπων ομήρων.

Πηγή: newsbomb.gr