Η επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου προκαλεί αναταραχή στη σχέση Βρετανίας και Αυστραλίας
Κλυδωνισμούς στη βρετανική μοναρχία προκαλεί η επικείμενη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου στην Αυστραλία. Το «Κίνημα Αυστραλιανής Δημοκρατίας» (ARM) έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία, περιγράφοντας την επίσκεψη του μονάρχη ως «αποχαιρετιστήρια περιοδεία» της βρετανικής μοναρχίας. Η εκστρατεία αυτή δείχνει τη στήριξή της σε μία αλλαγή, επισημαίνοντας ότι το αυστραλιανό κοινό θα πρέπει να αποφασίσει αν η Αυστραλία θα γίνει δημοκρατία.

Η επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα περιλαμβάνει εκδηλώσεις στο Σίδνεϊ και την Καμπέρα και αναμένεται να είναι μεγάλου βεληνεκούς. Η επιστολή που αντάλλαξαν οι αξιωματούχοι του παλατιού με το Κίνημα της Αυστραλιανής Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι η στάση της βασιλικής οικογένειας παραμένει σταθερή, χωρίς να προαναγγέλλεται κάποια αλλαγή στην πολιτική τους.

Η επιστολή σημειώνει ότι οι απόψεις για τη μορφή της διακυβέρνησης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τον αυστραλιανό λαό και περιγράφει τη «βαθιά αγάπη και στοργή» που τρέφει ο βασιλιάς για την Αυστραλία. Την ίδια στιγμή, οι ακτιβιστές ανησυχούν ότι ο ρόλος του αρχηγού του κράτους θα πρέπει να επανεξεταστεί, με τους Αυστραλούς να εκλέγουν τον δικό τους εκπρόσωπο και όχι να συνεχίζουν να παραμένουν υπό την επιρροή της μοναρχίας.

Όταν ανακοινώθηκε η επίσκεψη, ο Iσαάκ Τζέφρι του ARM δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα για την Αυστραλία να επιλέξει έναν ντόπιο αρχηγό κράτους, υπογραμμίζοντας ότι επιθυμούν να εκφράσουν τις θέσεις τους στον βασιλιά. Παρ’ όλα αυτά, μια σειρά αριστερών πολιτικών και αντίπαλοι της μοναρχίας ανακοίνωσαν ότι δεν θα παραστούν στην υποδοχή του Καρόλου, προγραμματίζοντας διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι η μεγαλύτερη του Βασιλιά από τότε που διαγνώστηκε με καρκίνο, ενώ προηγούμενη πολιτική του δράση περιλάμβανε μόλις ένα εορταστικό ταξίδι στη Γαλλία. Αν και οι περισσότεροι Αυστραλοί δείχνουν να υποστηρίζουν τη διατήρηση της μοναρχίας, οι οργανωμένες εκδηλώσεις και οι διαδηλώσεις δείχνουν ότι η συζήτηση για τη δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος και τη μετακίνηση προς τη δημοκρατία παραμένει έντονα επίκαιρη.

Πηγή: newsbomb.gr